4 redenen waarom je logistieke proces vertraging oploopt

Het goed plannen van je logistieke proces is cruciaal, maar niet altijd even gemakkelijk. Tegelijkertijd kost vertraging een hoop geld en wil je dat het liefst voorkomen. Wat zijn de belangrijkste redenen waarom je logistieke proces vertraging oploopt? Het logistieke proces is immers een ketting die zo sterk is als zijn zwakste schakel.

 

1. Een slechte planning

Planning is everything. Zeker in de logistiek. En we zien dat dit nog niet altijd goed gaat. Sterker nog, vrachtwagens staan de helft van de tijd stil en één op de drie rijdt ‘leeg’ rond. Dit heeft alles te maken met de manier van plannen. Er moet vaak nog veel op het laatste moment gebeuren, terwijl verspilling van tijd en geld met een betere planning vooraf tegen te gaan is.

Wat een goede planning maken niet eenvoudiger maakt, is dat klanten steeds meer om tijdsloten vragen wanneer een bepaalde levering geleverd moet worden. Bijvoorbeeld elke dinsdag tussen 16.00 en 17.00 uur. Voor alle klanten moet dit optimaal op elkaar afgestemd zijn.

Een mogelijke oplossing is om in regio’s op vaste dagen te leveren. Op die manier weet de klant wanneer producten geleverd worden en kan hij daar rekening mee houden. Deze manier van werken is zeer tijdsbesparend en daarom ook kostenreducerend.

 

2. Een gebrek aan juiste informatie 

Een logistiek proces is optimaal wanneer de juiste goederen op de juiste tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Maar daarvoor heb je wel de juiste informatie nodig; wat en hoeveel moet er wanneer vervoerd worden? Je wilt er immers voor zorgen dat vrachtwagens optimaal geladen zijn, zodat je hiermee kosten bespaart.

Als je weet dat een standaard vrachtwagen maximaal 33 pallets kan laden, maar er moeten er 42 vervoerd worden en je bent tijdig van deze informatie op de hoogte, dan kun je daarop inspelen en voorkom je vertraging.

Ook hebben veel klanten specifieke wensen over de levering. De ene klant zal bijvoorbeeld pallets kunnen aannemen omdat hij een vorkheftruck ter beschikking heeft en een andere klant niet. Het is noodzakelijk dat de vrachtwagen uitgerust is voor zijn type bestemming.

Ben je niet — of te laat — op de hoogte, dan loopt je logistieke proces veel vertraging op. Zorg ervoor dat je door goed overleg en effectieve communicatie met je klant altijd de juiste informatie ter beschikking hebt.

 

3. Geen rekening houden met mogelijke vertraging 

Vertraging op de weg leidt automatisch tot vertraging in je logistieke proces. Een vrachtwagen die niet op tijd arriveert kan grote gevolgen hebben en kost bovendien geld. Ongelukken zijn vanzelfsprekend niet in te calculeren, maar met werkzaamheden en de spits kun je in de planning wel rekening houden.

Daarnaast is niet iedere bestemming met ieder voertuigtype te bereiken. Er wordt niet altijd rekening gehouden met de toegankelijkheid van grotere voertuigen. En dat betekent dat je hiermee in de planning ook rekening moet houden om geen vertraging op te lopen. Er is immers niets zo vervelend als een vrachtwagen die zijn vracht niet kan leveren omdat de plaats van bestemming niet bereikbaar is.

 

4. Geen optimale verpakking 

De verpakking die je gebruikt speelt een grote rol in je logistieke proces, wellicht meer dan je denkt. Logistieke partners verrekenen meestal de gebruikte oppervlakte en dus moet de verpakking zodanig optimaal zijn dat een vrachtwagen volledig gevuld is.

Lucht vervoeren is namelijk duur en de totale kosten van het transport zullen hoger uitvallen als een deel van het laadvermogen van de vrachtwagen ongebruikt blijft.

Zorg dat je verpakkingen optimaal zijn afgestemd op de afmetingen van de vrachtwagen of welk transportmiddel dan ook zodat je geen vertraging oploopt omdat bijvoorbeeld meerdere vrachtwagens nodig zijn om de levering te vervoeren.

Om die reden is het verstandig om je verpakking — en het logistieke proces — allesomvattend te benaderen. Een verpakking is namelijk meer dan een beetje karton, hout of plastic. Door alle aspecten van je verpakkingsoplossing onder de loep te nemen en te analyseren, kun je voorkomen dat je op dit onderdeel vertraging oploopt. Bovendien kun je structureel efficiënter worden en daarmee kosten reduceren.

Wil je hier inzicht in krijgen? Dan is onze Packaging Audit waarschijnlijk waardevol voor jou. Reduceer je kosten door product, verpakking en transport (en daarmee het logistieke proces) slim op elkaar af te stemmen. Vraag de Packaging Audit hier vrijblijvend aan.

 

Gratis Packaging Audit

 

 

Gepubliceerd door Marc Meeus op 9 mei 2017