Hoe de blade box veilig transport van rotoren mogelijk maakt

Wanneer je in de luchtvaartindustrie werkt, weet je als geen ander dat het transporteren van componenten een logistieke uitdaging vormt. Een voorbeeld van een delicaat component is een helikopter rotor. Om dit zeer lange onderdeel te vervoeren is een op maat gemaakte oplossing vereist. Een blade box biedt in dit geval een uitkomst. In deze blog leg ik je uit wat een blade box precies is en waarom het noodzakelijk is dat rotoren op een speciale manier verpakt worden. Vervolgens vertel ik je waar je tijdens de aanschaf van een blade box op moet letten, lees dus vooral verder!

 

Wat is een blade box?

Een blade box is een speciale soort verpakking voor het transport van rotoren. Een helikopter wordt vaak in z’n geheel van plaats naar plaats vervoerd, met uitzondering van de rotor. Die wordt veelal voor het transport van de helikopter af gehaald. De helikopter neemt namelijk te veel plaats in wanneer de rotoren nog bevestigd zitten aan het voertuig.

Daarom zijn er voor de luchtvaartindustrie speciale boxen ontwikkeld waarin dit grote component vervoerd kan worden: de blade box, dus. Het gaat om grote kisten van wel 8 meter lang, die de rotor tijdens transport extra ondersteuning bieden. Dit zodat de rotoren tijdens het vervoer geen schade oplopen. Mits een aanpassing van de inserts kan de blade box ook gebruikt worden voor alle andere langwerpige en gevoelige onderdelen. De blad box kan perfect op maat gemaakt worden.

 

Waarom dienen rotoren op een speciale manier verpakt te worden?

Onderdelen van voertuigen uit de luchtvaartindustrie zijn erg schadegevoelig. Het transporteren van deze componenten vormt voor het logistiek management daardoor een complex probleem. Hoe zorg je er namelijk voor dat er niet te veel druk op het onderdeel in de kist komt te staan? Of beter gezegd: hoe zorg je dat een rotor zonder beschadigingen aankomt op plaats van bestemming?

Om dit probleem op te lossen werd de blade box ontwikkeld. Maar zelfs met de blade box blijft het transport van rotoren een lastige klus. Het is niet niks, een pakket met een lengte van 7.5 meter vervoeren. Tijdens het transport van een helikopter rotor met een heftruck loop je namelijk het risico dat de box gaat doorbuigen. De kracht die in dit geval op de rotor komt te staan, kan ervoor zorgen dat de rotor gaat vervormen.

Dit met als gevolg dat de rotor dusdanig beschadigd raakt dat deze niet meer in gebruik genomen kan worden. Een flinke kostenpost die je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk wilt voorkomen. Daarom is het essentieel dat de blade box van dusdanige kwaliteit is zodat het materiaal voldoende tegenkracht biedt. Alleen dan wordt de rotor tijdens transport optimaal beschermd.

Wat typeert een kwalitatief goede blade box?

Lijkt de blade box een oplossing voor jouw logistiek probleem? Zie je mogelijkheden en zou je graag meer te weten komen over dit product? In dat geval leg ik je graag uit waar je op moet letten en wat een kwalitatief goede blade box typeert.

  • Op maat gemaakt

Om een rotor op een veilige manier te vervoeren is verpakkingsmateriaal op maat nodig. De ene rotor is de andere niet, en daarom is het belangrijk te zoeken naar een blade box die het component op de benodigde plekken ondersteunt.

Om een perfect passende blade box te produceren wordt eerst een scan gemaakt van de rotor in kwestie. Vaak zijn al bestaande 3D-tekeningen van dit soort componenten vertrouwelijk waardoor het product op een andere manier in kaart moet worden gebracht. Een 3D-scan biedt in dit geval de oplossing.

Op basis van deze scan kunnen de producenten namelijk een foam insert maken die naadloos past rondom de rotor. Hierdoor wordt de rotor optimaal beschermd. Wat volgt is de fabricatie van een op maat gemaakte transportkist en dan is de rotor klaar voor transport.

  • Combinatie van materialen

Voor het transport wordt niet zomaar de eerste de beste kist gebruikt. Zoals al eerder aangegeven lopen rotoren tijdens het transport van de helikopter gemakkelijk schade op doordat kisten eenvoudig doorbuigen. Om veilig vervoer te garanderen is het belangrijk gebruik te maken van een kist vervaardigd uit een combinatie van verschillende materialen. Dat zorgt voor het sterkste resultaat.

Hoewel hout natuurlijk de goedkoopste optie is, bleek uit een sterkteberekening van de constructie (ook wel een Finite Element Method analyse ofwel FEM-analyse genoemd), dat een houten kist de rotor tijdens het transport niet voldoende ondersteuning biedt. Idealiter wordt gebruik gemaakt van een combinatie van hout en metaal. In combinatie met een op maat gemaakte foam verpakking kan op deze manier een veilig transport gegarandeerd worden.

  • Water- en luchtdicht

Minstens zo belangrijk is dat de blade box niet alleen bestendig is tegen vocht, maar dat er van buitenaf ook geen insecten in de transportverpakking kunnen komen. Rotoren dienen verscheept te kunnen worden naar de verste uithoeken van de wereld, waarbij het van belang is dat er van buitenaf geen indringers mee kunnen reizen in de verpakking. Dit om te voorkomen dat ziektes, via bijvoorbeeld besmette muggen, vanaf een ander continent bij ons verspreid worden.

Recap

Bij het vervaardigen van een blade box voor het transport van een helikopter propeller dien je een aantal zaken in acht te nemen. Allereerst is het noodzakelijk dat een blade box op maat wordt gemaakt zodat het onderdeel optimaal ondersteund wordt tijdens transport. Dit omdat propellers sterk van elkaar verschillen en een universele blade box daardoor niet voldoende bescherming biedt.

Ook is het belangrijk dat de blade box gemaakt is van een combinatie van hout en metaal. Dit om de beste prijs-kwaliteitverhouding te kunnen garanderen. Tot slot dient de kist water- en luchtdicht te zijn om zo schade door externe factoren te voorkomen.

Zijn jouw producten voldoende beschermd?

Wordt de blade box op basis van deze drie adviezen vervaardigd? Dan kun je er vanuit gaan dat de rotor goed beschermd wordt tijdens het transport van de helikopter. Desondanks is het van belang regelmatig je verpakkingsoplossing onder de loep te nemen. Zo worden verbeterpunten namelijk tijdig gedetecteerd en kun je, in samenwerking met je leverancier, de transportverpakking naar een nog hoger niveau tillen.

Belangrijk is het om jezelf tijdens dit evaluatieproces voortdurend de volgende vragen te stellen: zijn mijn producten voldoende beschermd tegen schade? Of verpak je juist niet grondig genoeg? Om deze stap gemakkelijker voor je te maken, ontwikkelde Nefab de Schade Benchmark. Dit is een handige tool waarmee je er eenvoudig achter komt of jouw producten voldoende beschermd zijn.

Het enige wat je hoeft te doen is 10 korte vragen te beantwoorden. Hierna geven we je een heldere indicatie van het niveau van bescherming. Benieuwd of jouw organisatie slaagt voor de test? Doe dan hier de gratis Schade Benchmark:

 

Get free advice

Topics: helikopter, transport helikopter, logistiek management, transportverpakking, transport internationaal, foam verpakking, verpakkingsmateriaal op maat, helikopter propeller, luchtvaartindustrie

Gepubliceerd door Tom De Kimpe op 13 december 2017