2 manieren om corrosie tijdens transport van metalen goederen te voorkomen

Voor machines, halffabrikaten en gevoelige apparatuur die over lange afstanden worden getransporteerd vormt corrosie een groot risico. Om te voorkomen dat producten beschadigd en onbruikbaar aankomen op de plaats van bestemming is een beschermende verpakking noodzakelijk. Maar wanneer treedt corrosie op en hoe bescherm je producten hier doeltreffend tegen? In deze blog gaan we hier dieper op in en vertellen we je over twee verpakkingsmethoden die corrosieschade helpen voorkomen tijdens transport.

 

Cortec VCI-PAPER.jpg

Wat is corrosie en wanneer treedt het op?

Corrosie is een scheikundig proces dat optreedt wanneer metalen zich in een omgeving bevinden met een relatieve vochtigheid van meer dan 45%. In metaal zit energie opgeslagen die zich een weg naar buiten zoekt. Komt het metaal in een vochtige omgeving in aanraking met onzuiverheden, zout of zuur in de lucht, dan ontstaat een chemische reactie die corrosie veroorzaakt. Corrosie is een manier waarop metaal energie kwijtraakt en vocht is de trigger om dit proces in gang te zetten.

Binnen de logistiek treedt corrosie op tijdens transport en opslag van goederen. Vooral wanneer producten overzees verscheept moeten worden - en daardoor langer onderweg zijn - is de kans op corrosie erg groot. Het risico wordt groter wanneer het product tijdens transport door verschillende klimaatzones reist of tijdelijk in de buitenlucht wordt opgeslagen.

Corrosie vormt een groot risico voor producenten die hun metalen producten willen verschepen of voor bepaalde tijd willen stockeren. Of dit nu om een afgewerkte machine of halffabrikaat gaat: het is niet de bedoeling dat het product beschadigd en onbruikbaar aankomt op plaats van bestemming. De keuze voor de juiste corrosiebescherming voor metalen producten is daarom van essentieel belang.

Hoe bescherm je je producten tegen corrosie?

Traditionele beschermingstechnieken - zoals het gebruik van olie en vetten - werken uitstekend tegen corrosie maar zorgen er ook voor dat het product bij aankomst eerst moet worden schoongemaakt. Hierdoor kan het product niet meteen in gebruik genomen worden. Bovendien vervuilen olie en vetten de verpakking. Nieuwe corrosiebestendige verpakkingstechnieken zijn echter zo ontwikkeld dat ze bij aankomst geen verwijdering vereisen en zo een snelle doorloop mogelijk maken.

Om corrosie te slim af te zijn, moet het gehele logistieke proces onder de loep genomen worden. Welke route legt het product af, hoe wordt het vervoerd en welke onderdelen van een machine zijn het meest vatbaar voor corrosie? Samenwerken met een ervaren verpakkingspartner is daarbij essentieel. Samen kan er een totaalanalyse worden gemaakt van het logistieke proces en kunnen risico’s in kaart worden gebracht. Hieronder bespreek ik twee methoden die je kunt gebruiken om corrosie tijdens transport te voorkomen:

 

1. VCI

VCI staat voor vapor corrosion inhibitor en is een product dat een moleculaire, onzichtbare beschermlaag op het metaal legt. VCI is een milieuvriendelijk, chemisch product dat niet gevaarlijk is voor mens en dier. Bij verzadiging van de lucht in de verpakking, zorgt VCI ervoor dat het vocht en de onzuiverheden in de lucht geen toegang krijgen tot het metaal. Je kunt VCI zien als een isolator die ervoor zorgt dat het metaal z’n energie niet kwijt kan.

VCI kan worden verwerkt in allerlei verpakkingsmaterialen: film, zakken, kartonnen dozen, foam, vloeistoffen. Zodra de verpakking goed wordt afgesloten, treedt de stof in werking en verzadigt deze de lucht rondom het metaal. Het metaal trekt de VCI werkstof aan, waardoor een beschermlaag op het metaal ontstaat.

Het is belangrijk je goed te laten adviseren over het gebruik van VCI. VCI-verpakkingen moeten worden aangepast aan de specifieke situatie en vaak op maat gemaakt worden. Belangrijk is dat een teveel aan vrije ruimte of slechte afsluiting het effect van VCI niet teniet doet. Een analyse van het gehele verzendproces van het product zorgt ervoor dat jij en je verpakkingsadviseur weten waar de verpakking aan moet voldoen om corrosie doeltreffend tegen te gaan.

Many Gears with plastic bag.jpg

 

2. Alulaminaat

Een alternatieve beschermingsmethode is het gebruik van alulaminaat. Een alulaminaatverpakking sluit het product hermetisch af. De toevoeging van vochtabsorberende materialen aan de verpakking zorgt er vervolgens voor dat alle vocht uit de afgesloten ruimte wordt ontnomen (de relatieve vochtigheid wordt lager dan 8%). Dit beschermt de inhoud tegen corrosie. Als de relatieve luchtvochtigheid in de afgesloten alulaminaatverpakking namelijk onder de 45% blijft, kan er geen corrosie optreden.

Het gebruik van alulaminaat is vooral aantrekkelijk wanneer het product voor een aantal jaren moet worden opgeslagen. Alulaminaat biedt namelijk een langdurige bescherming tegen corrosie waardoor het zich goed leent voor de langdurige, statische opslag van goederen.

Een nadeel van het gebruik van alulaminaat voor transport is dat de douane de verpakking open moet maken om te kunnen zien wat erin zit. Hierdoor is alulaminaat minder geschikt voor gebruik tijdens overzees transport. Ook het toevoegen van vochtabsorberende materialen brengt de nodige risico’s met zich mee. Vochtzakjes zijn namelijk erg gevoelig voor schade. Raken de vochtzakjes beschadigd dan gaat het effect verloren, waardoor corrosie alsnog op kan treden. Corrosie treedt dan op wanneer de vochtigheid stijgt.

     alu.jpg        alulam.png

 

Zijn jouw producten doeltreffend beschermd tegen corrosie?

Het voorkomen van corrosie tijdens transport is van essentieel belang wanneer je metalen goederen wilt verschepen. Bovenstaande beschermingstechnieken zijn hiervoor uitermate geschikt maar kunnen zonder het juiste advies niet doeltreffend worden ingezet.

Vormt corrosie een bedreiging voor jouw producten? Dan is het zaak in kaart te brengen of jouw producten hier voldoende tegen beschermd worden. Onze Schade Benchmark helpt je inzicht te krijgen in het beschermingsniveau van jouw verpakkingen. Door tien korte vragen in te vullen, kunnen we bepalen of je te goed of net niet goed genoeg verpakt.

Dit doen we door jouw logistieke proces te vergelijken met honderden andere bedrijven uit jouw branche. Hierdoor wordt de huidige stand van zaken meteen duidelijk en weet je of je stappen moet ondernemen.

Benieuwd hoe jouw logistieke proces scoort en of je transportschade verder zou kunnen terugdringen? Doe hier de Schade Benchmark.

Topics: corrosie betekenis, corrosiebestendigheid, corrosie metaal, corrosie, vci folie, corrosiebescherming, corrosie inhibitor, corrosie voorkomen

Gepubliceerd door Koen Adams op 30 januari 2018