Reduceer transportschade en transportkosten met schokindicatoren

Waar ik in ons vorige blog schreef over het reduceren van transportschade en- kosten met behulp van kantelindicatoren, doe ik dat nu over schokindicatoren. Omgaan met schokken is iets gecompliceerder dan omgaan met kantelingen. Immers, als iets kantelt, kantelt het. Omtrent schokken hebben we te maken met de gevoeligheid van een product: hoe gevoelig is het voor schokken en hoe meet je dat? In dit artikel ga ik in op de werking van schokindicatoren en hoe ze bijdragen tot het reduceren van je transportschade en transportkosten, dus lees vooral verder!

 

Gratis Schade Benchmark

Weet jij eigenlijk hoe goed je producten beschermd zijn? Denk je dat je verpakking voldoet? Of juist niet? Het kan zelfs zo zijn dat je ‘oververpakt’, waardoor je onnodige kosten maakt. Ontdek of je verpakkingsoplossing optimaal is ingericht voor schadebeperking — zodat je niet te veel of te weinig verpakking gebruikt, maar exact genoeg. Doe onze gratis Schade Benchmark.

Wat is een schokindicator?

Voor de volledigheid starten we met de definitie van een schokindicator. Een schokindicator is een label op je verpakking dat aangeeft of je product is blootgesteld aan een te grote schok. Bij een te grote schok kleurt het label rood. Maar wat is een te grote schok voor je product? Hoe bepaal je die grens? Ik licht het verder toe.

 

shockwatch 2.jpg

Afbeelding 1: voorbeelden van schokindicatoren

Hoe gevoelig is mijn product voor schokken en hoe meet ik dat?

Om te bepalen hoe gevoelig je product is voor schokken — als je dat nog niet weet — kun je je product bij sommige verpakkingsleveranciers onderwerpen aan een advanced fragility test. Deze test dient puur voor het testen van de schokgevoeligheid van je product en zegt nog niets over de benodigde schokindicator (daarover later meer).

Goed om te weten: met een advanced fragility test gaat je product stuk. Er wordt namelijk bekeken onder welke kracht het product breekt. Die kracht wordt uitgedrukt in G-waarde. Als je die waarde hebt geïdentificeerd, kun je vaststellen welke verpakking en buffering je nodig hebt, en dus ook welk type schokindicator.

Het is afhankelijk van je situatie of een schokgevoeligheidstest zinvol is. Als je al bekend bent met de gevoeligheid van je product, is het vanzelfsprekend niet wenselijk. Als je een dure machine hebt, is de terugverdientijd op basis van besparingen op verpakkingen lang. Maar heb je een product waarvan je de kwetsbaarheid nog niet weet en wat je in grote aantallen gaat transporteren, dan is de test absoluut zinvol.

Hoe kies ik de juiste schokindicator voor mijn product en verpakking?

Vaak kom je er na een gesprek met een engineer van een verpakkingsleverancier al achter wat voor schokindicatoren je nodig hebt. Een ervaren engineer kan op basis van je producttype en productgrootte vrij nauwkeurig bepalen welke oplossing gewenst is. Dat komt omdat er bepaalde ranges voor types en groottes zijn. Die ranges zie je in onderstaande tabel:

tabel-fragiliteit-producttypen.png 

Belangrijk: de tabel geeft vooral een indicatie voor je product type. Beschouw de ranges dus niet als een vast gegeven. Een engineer wijkt in sommige situaties af van de standaard in de tabel. In de tabel kun je ook meteen zien voor welke soort producten schokindicatoren worden ingezet.

Waarom zou ik een schokindicator willen gebruiken?

Het fijne van een schokindicator: je weet of je product naar alle waarschijnlijkheid kapot is, terwijl je dat van de buitenkant nooit had kunnen zien. Als het extra belangrijk is dat een product heel aankomt omdat het direct in gebruik wordt genomen, zoals bijvoorbeeld een conferentiesysteem, dan kun je anticiperen door direct een nieuw systeem te versturen als de indicator rood kleurt. Zonder de indicator had je pas bij aankomst bij het eindstation — bijvoorbeeld je eindklant — ontdekt dat het product kapot is. En laat dat nu net te laat zijn.

pasted image 0.png

Afbeelding 2: een verpakking waarop een schokindicator is aangebracht, bijgestaan door waarschuwingstape

 

Een schokindicator helpt je tevens de bron van je schade te herleiden. Het creëert daarom bewustwording bij personen die met je producten omgaan. Enkel de aanwezigheid van een schokindicator zorgt er al voor dat operators en handlers voorzichtiger te werk gaan.

We kunnen dus zeggen dat ook een schokindicator een bijzonder effectieve manier is om transportschade en -kosten terug te dringen. Op het eerste zicht lijkt een schokindicator een investering, maar vooral bij duurdere producten is het een directe besparing omdat je schade beperkt.

Over schade gesproken: weet jij eigenlijk hoe goed je producten beschermd zijn? Denk je dat je verpakking voldoet? Of juist niet?

Het kan zelfs zo zijn dat je ‘oververpakt’, waardoor je onnodige kosten maakt. Als je erachter wil komen of je verpakkingsoplossing optimaal is ingericht voor schadebeperking — zodat je niet te veel of te weinig verpakking gebruikt, maar exact genoeg — raad ik je aan om onze gratis Schade Benchmark te doen. In de benchmark beantwoord je 10 korte vragen, waarna je direct een goede indicatie van je niveau van bescherming hebt! Doe hier de gratis Schade Benchmark:

 

Get free advice

Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

 

Topics: schokindicatoren, schade, transport, kosten

Gepubliceerd door Paul van den Bunt op 16 augustus 2017