Zo vervoer je cleanroom producten beschermd — tussen én binnen cleanrooms

Vooral als je in grote cleanrooms opereert, zoals lithografie producenten of chipfabrikanten doen, is het beschermd vervoeren van producten binnen een cleanroom een uitdaging. Hoe vervoer je een product immers veilig, als je geen traditionele verpakkingsmaterialen zoals karton of hout kunt gebruiken? In deze blog draag ik een interessante oplossing voor dit probleem aan, dus lees vooral verder!

Zo vervoer je producten veilig tussen of binnen cleanrooms

De ideale oplossing voor het beschermd vervoeren van cleanroom producten binnen een cleanroom is een speciale cleanroom verpakking. En dan bedoel ik niet de cleanroom zakken die je al gebruikt, maar een omverpakking — een cleanroom kist.

Een cleanroom kist is een kunststof, rotatiegegoten kist, gemaakt van lagedichtheidpolyetheen (LDPE), een thermoplast gemaakt van olie. Dit is dezelfde kunststof die gebruikt wordt voor cleanroom zakken, wat de kist uitermate geschikt maakt voor gebruik binnen cleanrooms.

 

Waarom zou ik een cleanroom kist willen gebruiken?

Het grote voordeel van een cleanroom kist: je gaat het aantal Dead on Arrivals (DOA’s) significant reduceren. Voor bijvoorbeeld chipfabrikanten is het van groot belang dat vervangende componenten voor machines snel en vooral intact aankomen. 

Gaat je product van A naar B in dezelfde cleanroom — of van cleanroom naar cleanroom — dan wil je deze beschermd vervoeren, dus met een bepaalde buffering. In de cleanroom kist kun je daarom een beschermende binnenverpakking aanbrengen. Denk aan schkwerend opvulmateriaal en aan fixatiepunten waarmee je het product vastzet binnen de kist. Zo voorkom je dat je product valt of ergens tegenaan botst. 

De cleanroom zakken die je gebruikt om je producten stofvrij naar de pre-cleanroom en cleanroom te vervoeren, blijven trouwens in gebruik. Sterker nog, deze gaan om de cleanroom kist heen, bij vervoer naar een andere cleanroom. Erg efficiënt dus. 

Een huidige oplossing voor dergelijk transport is namelijk een houten kist of flight case waar het product, omhuld met cleanroom-zakken, in gaat. Eenmaal aangekomen bij de cleanroom wordt het product uit de kist gehaald. En gaat het dus onbeschermd tegen val- of stootschade de cleanroom in. Dit risico vermijd je met een cleanroom kist.

 cleanroom_packaging.jpg

Welke nadelen heeft een cleanroom kist?

Een nadeel dat je kunt bedenken, zijn de kosten. En die zouden inderdaad hoog zijn als je de cleanroom kist één enkele keer gebruikt. Maar een cleanroom kist is een herbruikbare verpakking! Door het omsluiten van de cleanroom zakken blijft de kist zelf ook stofvrij. Je hebt als het ware een stofvrije shuttle tussen cleanrooms. 

De kostprijs van een cleanroom kist moet je dus vooral berekenen op basis van het aantal cycli dat de kist meegaat. Dat principe leggen we meer in detail uit in deze blog over herbruikbare verpakkingen. Om je een beeld te geven: in de 6 jaar dat we bij Nefab cleanroom kisten maken, hebben we op honderden producties maar één geval van terug inname gehad. 

Als je benieuwd bent of een cleanroom omverpakking ook relevant is voor jouw organisatie, dan raad ik je aan om vrijblijvend met een cleanroom verpakkingsspecialist van Nefab te spreken. Samen met de specialist kun je een Packaging Audit doorlopen; een totaalanalyse van je verpakkingsoplossing. 

Het doel van de Packaging Audit is om je verpakkingsoplossing (kosten)efficiënter te maken, zodat je de kosten van je productieketen gaat verminderen. Met de analyse hebben we al vele bedrijven op weg geholpen, en de kans is groot dat jouw organisatie er ook beter van wordt! Interessant? Vraag de gratis Packaging Audit dan hier aan:

Gratis Packaging Audit

Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

Topics: cleanroom, herbruikbaar, chips

Gepubliceerd door Marco Waarma op 25 juli 2017