Zo ga je milieubewust om met verpakkingen en logistiek — en bespaar je kosten

Als bedrijf — en zeker als grotere organisatie — heb je vandaag de dag de verantwoordelijkheid om verantwoord met het milieu om te gaan. Dat geldt voor je productie, maar ook voor je transport en dus verpakkingen. Veel organisaties zijn zich al best bewust van deze verantwoordelijkheid, maar vinden het implementeren van oplossingen om daadwerkelijk duurzamer te handelen, vaak nog lastig. Als dit ook voor jouw organisatie geldt, is deze blog interessant voor je. Hierin beschrijf ik namelijk hoe je langs een bewezen methodiek je producten duurzamer kunt  verpakken en transporteren — en tegelijkertijd ook nog een kostenbesparing kunt realiseren.

Duurzaam verpakken en transporteren volgens een bewezen methodiek: Greencalc

Bij Nefab hebben wij in 2012 een methodiek ontwikkeld waarmee je de impact van je verpakkingsoplossing op het milieu kunt berekenen: Greencalc. Als producent kun je er een complete analyse van je verpakkings- en transportinspanningen mee maken, om inzicht te krijgen in waar je verbeteringen kunt doorvoeren op het gebied van duurzaamheid en kostenbesparing.

 

CTO Environment.png

 

Greencalc bestaat uit een lifecycle assessment (LCA) waarmee je de invloed van de volgende onderdelen op het milieu in kaart brengt:

    • Materialen
    • Productie
    • Logistiek
    • Consumentengebruik
    • Producten op het einde van hun levenscyclus
    • De potentiële invloed op de opwarming van de aarde

De Greencalc methodiek is in samenwerking met EVEA, een Frans bureau dat zich specialiseert in milieu consultancy, ontwikkeld. In 2015 heeft Greencalc de ISO 14040 en ISO 14044 certificaten bemachtigd, een belangrijke stap om de methodiek te implementeren en toe te passen bij het ontwikkelen van duurzame verpakkingsoplossingen. De engineers van Nefab zetten de tool al op grote schaal in, om kostenbesparingen voor fabrikanten en distributeurs te realiseren. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn de eerste concrete resultaten bij klanten al zichtbaar:

Greencalc: zichtbare resultaten

Een illustratief voorbeeld van de effectiviteit van Greencalc is de toepassing bij een producent van wagens. Deze producent transporteert jaarlijks 24.500 ton aan kabels en draden via een vrachtwagen, over een afstand van 1.240 kilometer. Met een analyse en optimalisatie van de verpakkings- en transportoplossing op basis van Greencalc werd een afname van 3.000 ton CO² en een afname van 1.650 ton afval gerealiseerd. Met de optimalisatie zijn 4.200 bomen en 95.000 m³ water bespaard. De kostenbesparing voor deze wagenfabrikant is vooral behaald dankzij de afname van afval. Afval moet ook weer verwerkt worden, dus hoe minder afval je overhoudt, hoe minder afvalverwerkingskosten je maakt.

Hopelijk heeft dit artikel je een beeld gegeven van de mogelijkheden van een methodiek als Greencalc. Verantwoord omgaan met het milieu kan absoluut gepaard gaan met een kostenbesparing, en deze win-win is gemakkelijker te realiseren dan je wellicht denkt. Als je wilt weten of een optimalisatieslag — en dus kostenbesparing —  ook voor jouw verpakkings- en transportoplossing gemaakt kan worden, is het waardevol om een Packaging Audit aan te vragen. In de gratis Packaging Audit ga je samen met een verpakkingspexpert van Nefab je totale verpakkingsoplossing onder de loep nemen om de kosten van je productieketen te verminderen. En natuurlijk om milieubewuster met verpakkingen en logistiek om te gaan!

Gratis Packaging Audit

Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

 

Topics: environment

Gepubliceerd door Charles de Muizon op 11 juli 2017