Zo verbeter je in 6 stappen je verpakking en reduceer je productiekosten

Het reduceren van de totale kosten in je productieketen is — als vanzelfsprekend — een belangrijke doelstelling van je organisatie. Wanneer dit tot één van jouw verantwoordelijkheden behoort, is het goed te weten dat verpakkingen een cruciale rol kunnen spelen in dit proces. In deze blog doorlopen we daarom stap voor stap hoe je je productiekosten kunt reduceren terwijl de hoge kwaliteit van verpakking en adequaat transport behouden blijft. Zeker wanneer je je huidige verpakkingsoplossingen (her)evalueert kan dit proces goed van pas komen als referentiepunt. Het plan bestaat uit 6 stappen.

 

1. Definieer het product

Stap 1 bestaat uit het uitvoeren van een analyse van je product. Deze stap is van belang om te kunnen vaststellen welk type verpakking het beste aansluit bij je product. De focus ligt hier met name op de fragiliteit van het product; kijk dus vooral naar mogelijke kwetsbaarheden. Maakt of distribueert je organisatie elektronica dan raden we je aan de fragiliteit van het scherm, mogelijke verbuiging van stekkers en krasbestendigheid te analyseren.

 

2. Definieer de omgeving

Een tweede belangrijke randvoorwaarde bij het bepalen van het meest ideale type verpakking is het analyseren van de omgeving tijdens transport en/of opslag. Wanneer je product bijvoorbeeld wordt getransporteerd per vrachtvliegtuig zijn (lage) gewichten en stevigheid belangrijke randvoorwaarden bij de verpakking. Wanneer je product wordt opgeslagen in Azië is het evident dat de verpakking resistent is tegen een hoge luchtvochtigheid. De selectie van je verpakking is dus sterk afhankelijk van omgevingsfactoren.

 

3. Selecteer het juiste materiaal

Zoals beschreven in stap 1 en 2 is het van belang dat de selectie van je materiaal gebaseerd is op de eigenschappen van je product en de omgeving waarin het product wordt getransporteerd en opgeslagen.

Wanneer je product breekbaar is, is het raadzaam een verpakking te kiezen die voorzien is van schokabsorberend materiaal. Indien je kiest voor transport per vrachtwagen zijn golfkartonnen dozen uitermate geschikt. De dozen hoeven niet sterk te zijn om de bescherming van je producten te waarborgen. Bovendien is karton kostenefficiënt en recycleerbaar.

De totale kosten van het transport kunnen echter hoger uitvallen omdat een aanzienlijk deel van het laadvermogen van de vrachtwagen ongebruikt blijft, als gevolg van onaangepaste afmetingen van de golfkartonnen dozen die je hebt gebruikt.

Met andere woorden: wanneer de verpakking niet nauw aansluit bij je product heb je veel ongebruikte ruimte en kun je uiteindelijk minder producten transporteren. Met de materiaalkeuze als vertrekpunt léék je verpakkingsoplossing de meest kostenefficiënte keuze, maar later in het proces blijkt niets minder waar. Een alomvattende aanpak is cruciaal wanneer je kosten wil besparen met verpakkingen. We adviseren je daarom ieder aspect van transport en opslag te evalueren.

 

4. Ontwerp de verpakking

Nu je hebt vastgesteld welk type materiaal vereist is op basis van je product en belangrijke omgevingsfactoren, is het tijd om te gaan ontwerpen. Naast de materiaalkeuze als hout, multiplex, golfkarton, plastic, staal — of zelfs een mix van materialen — zijn er ook verschillende types verpakkingen beschikbaar zoals wegwerpbare verpakkingen, retourverpakkingen, langdurige verpakkingen en binnenverpakkingen.

Elk type verpakking heeft unieke eigenschappen en voordelen als het gaat om transport, material handling en opslag. Je bent dan gebaat bij een partner die je helpt de juiste verpakkingsoplossing te vinden; een partij die je helpt de kosten in de productieketen terug te dringen door met een holistische blik naar verpakking en logistiek te kijken.

 

5. Test de verpakking voor verbeteringen

Nadat je verpakking is ontworpen en ontwikkeld is het tijd om het prototype te testen. Deze test is onontbeerlijk om degelijk transport en opslag te kunnen waarborgen. Het is een iteratief proces; na iedere testronde breng je verbeteringen aan, net zolang tot de verpakking klaar is voor de ‘final release’-test.

 

6. Voer een ‘final release’-test uit op de verpakking

In de laatste stap wordt je verpakkingsoplossing blootgesteld aan zorgvuldige tests. Met de ‘final release’-test geef je je verpakking groen licht op alle mogelijke parameters. Naast het opleveren van een verpakkingsoplossing die volledig is uitgerust voor transport en opslag van je product, biedt deze laatste test-variant van je verpakking ook een ander groot voordeel: in geval van schade, ‘heb je je huiswerk gedaan’ als het gaat om verzekeringen. Je bedrijf zal in staat zijn om verzekeringsclaims veel efficiënter af te handelen wanneer gedetailleerde documentatie van tests kan worden aangeleverd.

Testen is een stap die regelmatig wordt overgeslagen bij de vervaardiging van verpakkingen, maar is cruciaal om hoge kwaliteit transport en opslag van je producten te kunnen realiseren.

Door met een holistische blik naar je verpakkingsoplossing te kijken kun je je verpakking drastisch verbeteren om zodoende je productiekosten te reduceren. Wil jij ook elk aspect van je verpakkingsproces onder de loep nemen? Neem dan eens contact met ons op voor een allesomvattende Packaging Audit, en ontdek hoe jij je verpakking kunt verbeteren met een kostenbesparing als resultaat. Vraag de audit hier vrijblijvend aan!

 

Gratis Packaging Audit

 

Gepubliceerd door David Nowak op 12 april 2017