5 overtuigende redenen waarom je plywood vouwkisten zou moeten overwegen

Als je houten kisten gebruikt voor transport en opslag van goederen, zijn er verschillende opties op de markt. Een veel gekozen optie is een houten, genagelde kist. Een andere optie is een plywood vouwkist: een multiplex kist met een kruiswaarts verweven houtstructuur en elektrolytisch verzinkte metalen profielen die functioneren als scharnieren. Een plywood vouwkist brengt verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van een genagelde kist. In dit artikel zetten we de 5 voordelen voor je uiteen, zodat je kunt beoordelen of een plywood vouwkist een interessante verpakkingsoplossing voor jou kan zijn.

 

1. Montage

Een plywood vouwkist is gemakkelijk op te zetten; een stuk gemakkelijker en sneller dan een genagelde kist. Het voordeel zit hem in de scharnieren: die zorgen ervoor dat je zij-, voor- en onderkanten eenvoudig kunt bevestigen. Bij het monteren van een genagelde kist dien je deze onderdelen vast te zetten met nagels. Vooral aan de onderkant van de kist levert dit ergonomisch onwenselijke situaties op. Daarnaast is de kans op verwondingen bij werkers constant aanwezig.

 

2. Afmetingen en gewicht

 

Afmetingen

Een plywood kist is opvouwbaar, en neemt dus aanzienlijk minder ruimte in bij opslag of transport wanneer die geen product(en) bevat. Genagelde kisten worden vanwege de vereiste arbeid niet afgebroken wanneer zij geen producten bevatten, en nemen dus onnodig veel ruimte in bij transport of opslag. Een plywood kist kun je eenvoudig weer openvouwen op het moment dat dit nodig is.

Een ander voordeel op het gebied van afmetingen komt voort uit de dikte van de planken. De zijden van een genagelde kist kunnen tot wel ~50 millimeter dik zijn, omdat twee losse planken met nagels aan elkaar bevestigd moeten worden. Verschil: planken die worden gebruikt voor plywood kisten kunnen tot wel 6 millimeter dun zijn!

Het verschil tussen 6 en 50 millimeter kan een significante invloed hebben op je transport: namelijk of je wel of niet 2 rijen kisten naast elkaar kwijt kunt, in bijvoorbeeld een vrachtwagen. Gevolg: de totale transportkosten vallen hoger uit als een aanzienlijk deel van het laadvermogen van de vrachtwagen ongebruikt blijft.

 

Gewicht

Plywood vouwkisten en genagelde kisten zijn van dezelfde sterkte, maar plywood vouwkisten kunnen tot wel de helft lichter zijn. Vooral bij luchttransport is dit van wezenlijk belang, aangezien je daar per vervoerde kilo betaalt. Momenteel ligt het tarief rond de €4 per kilo. Het verschil tussen een kist van 100 kilo of 50 kilo levert dus een opvallende kostenbesparing op. 


3. Vervoer van gevaarlijke goederen

Dankzij de stevige, metalen sluitingen dient een plywood vouwkist als uitermate geschikte verpakking voor gevaarlijke goederen. Bij een val van bijvoorbeeld 1.20 meter hoogte (packaging group II) blijft een goede plywood vouwkist intact, waar een genagelde kist open zou breken. Waarom dit belangrijk is? Als je gevaarlijke goederen - zoals bijvoorbeeld lithium ion batterijen - vervoert, moeten deze extreem goed beschermd zijn. Bij een harde val kan er giftig zuur uit de batterij lekken of er kan kortsluiting optreden waardoor de batterij vlam vat.

Kisten voor het vervoer van gevaarlijke goederen dienen altijd door een certificeringsproces te gaan, om zodoende gekeurd te worden voor hoog-risico transport. De certificaten en de instellingen die deze uitgeven, verschillen overigens weer per land.

Advies: inspecteer bij het selecteren van een kist voor het vervoer van gevaarlijke goederen altijd of de kist gecertificeerd is voor dergelijk transport.

 

4. Internationale fytosanitaire regelgeving

Een aardige mondvol, maar een verpakking conform internationale fytosanitaire regelgeving (ISMP 15) - voor de export van houten verpakkingen - is een vereiste als je als organisatie goederen wil verschepen buiten Europa. In het geval van houten verpakkingen betekent dat dat de kist behandeld moet zijn om het nestelen van larven te voorkomen. Omdat de structuur van plywood vouwkisten veranderd is door het kruiswaarts verweven van houtlagen, is deze niet interessant meer voor larven en dus geschikt om zonder verdere behandeling voor wereldwijd transport te worden ingezet. Genagelde kisten beschikken niet over deze houtstructuur en dienen aanvullend behandeld te worden.

Ter illustratie van het belang van behandelde kisten nog even een scenario: het versturen van een onbehandelde kist naar een land als Australië. Daar worden inkomende goederen nauwkeurig geïnspecteerd door de douane, omdat bijvoorbeeld larven het ecosysteem aanzienlijk kunnen aantasten. Is de kist niet conform de fytosanitaire regelgeving, dan wordt de zending geblokkeerd. De kist dient dan eerst chemisch behandeld te worden voordat die het land in mag. Dit milieu-onvriendelijke verdelgingsproces heet fumigeren en brengt torenhoge kosten met zich mee.  

 

5. Marketing & transportinstructies

Het hout van plywood is zo gefabriceerd dat het prachtig egaal is. Dit heeft als voordeel dat logo’s, beeldmerken, transportsymbolen, etc. duidelijk en mooi kunnen worden aangebracht. Het aanbrengen van illustraties gebeurt nog voordat de kist wordt geassembleerd. Een genagelde kist heeft een grovere structuur, waardoor met sjablonen en verf dient te worden gewerkt om illustraties aan te brengen. Het resultaat van dit proces is beduidend minder.

 

Plywood vouwkisten versus genagelde kisten: overtuigd?

Hopelijk heeft dit artikel je een duidelijk beeld gegeven van de belangrijke verschillen tussen plywood vouwkisten en genagelde kisten — en de voordelen die plywood vouwkisten je bieden. Als je houten kisten als verpakkingsoplossing gebruikt of overweegt, is het verstandig je (potentiële) leverancier te vragen naar de aspecten die ik heb genoemd.  


Wat ik ook nog wil meegeven: het is sowieso een goed idee om je verpakkingsoplossing alomvattend te benaderen. Door alle aspecten van je verpakkingsoplossing te analyseren, kun je als organisatie structureel efficiënter worden. Lijkt het je interessant om je totale verpakkingsoplossing onder de loep nemen zodat je de kosten van je productieketen kunt verminderen? Dan is onze totale Packaging Audit waarschijnlijk waardevol voor jou. Je kunt die hier vrijblijvend aanvragen:


Veel verpakkingssucces gewenst!

 

Gratis Packaging Audit

Gepubliceerd door Tom De Kimpe op 2 mei 2017