7 manieren om je logistieke kosten te minimaliseren

 

Het terugbrengen van de logistieke kosten is een effectieve manier om de totale kosten in je productieketen te verminderen. De verpakkingsoplossing die je gebruikt heeft directe invloed op je logistieke kosten. In deze blog zetten we daarom op 7 manieren uiteen hoe je je logistieke kosten kunt minimaliseren door je verpakkingsoplossing te verbeteren.

 

1. Verminder je verpakkingsmateriaalkosten

Producten die structureel onbeschadigd uit het transport komen — dat is uiteraard een wenselijke situatie. Echter kan het zo zijn dat je producten oververpakt zijn. Dit houdt in dat je misschien te veel materiaal gebruikt om je producten te beschermen; je buffer is te groot. Door je verpakkingsoplossing te onderwerpen aan een test kun je erachter komen of je je producten met minder verpakkingsmateriaal kunt vervoeren zonder dat deze beschadigd raken. Wat je wil is met minimaal materiaalverbruik — en dus minder materiaalkosten — een optimaal transport realiseren. Het is rendabel om op zoek te gaan naar deze sweet spot!

 

2. Mik op optimale transportcapaciteit

Indien je transportkost afhangt van het gewicht is het minder interessant om de transportcapaciteit te verhogen. Dit is echter meestal niet het geval, logistieke partners verrekenen meestal de gebruikte oppervlakte. Het kan in deze gaan over het aantal palletplaatsen, het aantal trailers,... De totale kosten van het transport zullen hoger uitvallen als een aanzienlijk deel van het laadvermogen van de vrachtwagen ongebruikt blijft, als gevolg van onaangepaste afmetingen van de verpakking of pallets die je hebt gebruikt.

Wat ik daarmee bedoel is: wanneer de verpakking niet nauw aansluit op je product heb je veel ongebruikte ruimte en kun je uiteindelijk minder producten transporteren. Je transporteert dan veel ‘lucht’, en betaalt meer per vervoerd item. Zorg ook dat je verpakkingen optimaal zijn afgestemd op het transportmiddel dat je inzet: wat je wil is dat deze ‘tot de nok toe vol zit’.

 

3. Realiseer een zo effectief mogelijke handling

Voor het in- en uitpakken van je producten zul je vaak manuren tellen. Deze uren wil je tot het minimum beperken. Dat geldt ook voor het verplaatsen van je producten in het magazijn. Denk aan de efficiëntie van een heftruckchauffeur: hoe vaak rijdt deze op en neer om producten te verplaatsen? Als je verpakkingen gebruikt die niet stapelbaar zijn zal de heftruckchauffeur de producten één  voor één  moeten verplaatsen — wat inefficiënt is. Denk bij het kiezen van je verpakkingsoplossing dus ook na over dergelijke logistieke gevolgen en de financiële implicaties.

 

4. Streef naar zo efficiënt mogelijke opslag in het magazijn

Nog even terug naar niet-stapelbare verpakkingen. Deze zijn niet alleen ineffectief m.b.t. tot het heftrucktransport — ook in de opslag leiden ze tot inefficiëntie. Als je producten niet gestapeld kunnen worden nemen ze aanzienlijk meer kostbare vierkante meters in het magazijn in beslag. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die niet zijn geoptimaliseerd voor je racksysteem: deze komen allemaal op de grond te staan.

Ook verpakkingen die niet ontmanteld of ingeklapt kunnen worden zorgen voor inefficiëntie in een magazijn. Denk aan houten kratten of metalen rekken of containers: je ‘slaat lucht op’. De kostbare vierkante meters in een magazijn wil je zo optimaal mogelijk benutten — of het nu je eigen magazijn of dat van een leverancier of klant betreft.

 

5. Analyseer de productbescherming die je verpakking biedt

Productbescherming heb ik al genoemd in punt 1. Daar zijn we uitgegaan van de positieve variant: de situatie waar je producten onbeschadigd uit het transport komen. Maar wat als een gedeelte van je producten met regelmaat beschadigd uit het transport komt? Sommige bedrijven linken deze beschadigingen niet direct aan de kwaliteit van de verpakking, of doen in ieder geval geen onderzoek naar het feit of de schade verpakkingsgerelateerd is — terwijl dit een enorm verschil kan maken. Het vaststellen of productbeschadigingen door je verpakkingsoplossing worden veroorzaakt is een rendabele activiteit als je je logistieke kosten tracht te verminderen. Wellicht is een minimale aanpassing aan je verpakking al voldoende om de beschadigingen aan je product drastisch te reduceren.

 

6. Bespaar op je productieproces en verpakkingenstroom

Sommige organisaties hebben het produceren van verpakkingen in eigen beheer. De gedachte is dat dit de meest kostenefficiënte oplossing is. Wat vaak vergeten wordt is dat de activiteiten rondom de productie van verpakkingen ook kosten met zich meebrengt. Stel dat je houten kratten zelf produceert: dan zijn het niet enkel de productiekosten van de kratten die meetellen. Ook het aansturen en inplannen van de werkers en de administratieve afhandeling behoren tot het kostenplaatje. Tel je deze kosten bij elkaar op, dan kunnen de totale kosten per verpakking hoger uitvallen. Het kan dus blijken dat het uitbesteden van je verpakkingsproductie rendabeler is.

Een ander scenario is pooling; het beheren van de verpakkingsstroom. Sommige bedrijven spreken met klanten af dat de verpakking die  gebruikt wordt voor het vervoeren van de producten mag worden teruggestuurd. Deze bedrijven beoordelen bij terugkomst vervolgens zelf de staat van de gebruikte verpakkingen. Voldoet een verpakking niet meer voor een nieuw transport, dan wordt deze gemarkeerd en verzonden naar (of opgehaald door) de verpakkingsleverancier. Aan deze return flow hangt een kostenplaatje dat nog weleens onderschat wordt. Het kan kostenefficiënter zijn om het beheren van de verpakkingsstroom uit te besteden aan je verpakkingsleverancier. Van je leverancier is het tenslotte de core business, wat veelal betekent dat men efficiëntere processen in gebruik heeft.

 

7. Onderzoek de mogelijkheid van herbruikbare verpakkingen

Het kan zijn dat je verpakkingen inzet die éénmalig worden gebruikt, en vervolgens door je klant of jezelf worden weggegooid. Op het eerste zicht  lijkt dat wellicht ook de meest goedkope oplossing. Een verpakking die je kunt hergebruiken is namelijk aanzienlijk duurder. Als je een wegwerpverpakking van €1 gebruikt is dat een begrijpelijke keuze; een herbruikbare verpakking kan bijvoorbeeld wel €10 kosten. Maar kwalitatieve retourneerbare verpakkingen gaan soms tot wel 15 cycli mee! Het is dus aan te raden om deze opties naast elkaar te leggen en de rekensom te maken.

Een bezwaar  dat  je mogelijk zult hebben: de kosten die verbonden zijn aan de logistieke activiteiten om de retourneerbare verpakkingen terug op locatie te krijgen. Een goed argument hoor! Maar heb je ook al gedacht aan de kosten die verbonden zijn aan het deponeren van je gebruikte verpakkingen?

Nog een bonustip: kijk eens naar de potentiële opbrengst van het deponeren van gebruikte verpakkingen in het buitenland. Waar het in Nederland zo is dat je voor oud ijzer nog een bedrag ontvangt, dien je voor een container houtafval te betalen. Maar in sommige landen is hout schaars, waardoor je zowaar een bedrag kunt ontvangen terwijl je houtafval ook nog wordt opgehaald! Lang niet alle bedrijven kaarten deze regeling zelf aan, dus het is aan te raden goed onderzoek te doen naar recycling in de landen waar je naartoe exporteert.

 

Conclusie

Mijn advies is om verpakking holistisch te benaderen. Staar je niet blind op enkel de verpakkingsmateriaalkosten, maar neem alle aspecten van je verpakkingsoplossing mee als je op structurele wijze kosten wil besparen binnen je logistieke proces. Wil jij ook elk aspect van je verpakkingsproces onder de loep nemen? Neem dan eens contact met ons op voor een allesomvattende Packaging Audit, en ontdek hoe jij je verpakking kunt verbeteren met een kostenbesparing als resultaat. Vraag de audit hier vrijblijvend aan!

 

Gratis Packaging Audit

Gepubliceerd door David Nowak op 18 april 2017