Bespaar verpakkingskosten in je logistieke proces met kitting services

Als producent of transporteur heb je meerdere opties om tot een geschikte eindverpakking van je product te komen. Je kan kiezen om je producten zelf te verpakken of om dit uit te besteden. Indien je ervoor kiest om dit uit te besteden heb je twee keuzes. Of je laat de verpakker ter plaatse komen (on-site packing), of je stuurt jouw producten naar hen toe (in-house packing). Buiten het maken van deze keuze moet er nog beslist worden hoe de verpakking aangeleverd wordt — als afzonderlijke onderdelen of als 1 geheel (kitting). In deze blog bekijken we wat kitting is en of dit voor jou interessant is.

Wat is kitting?

Kitting (soms ook assembly genoemd) is het samenbrengen van verschillende verpakkingsitems om één verpakking te creëren. Het doel is om je productieproces en/of verpakkingsproces te stroomlijnen en de efficiëntie en kwaliteit te verhogen, omdat je je volledige verpakking kant en klaar aangeleverd krijgt.

Een voorbeeld: stel dat een hardware-fabrikant servers transporteert. De fabrikant kan ervoor kiezen zelf de doos, de omdoos, de foam en de pallet te bestellen om de verpakking van de server te realiseren. Of hij bestelt een pallet met volledig opgezette, gelijmde en afgewerkte dozen om de servers in te plaatsen.

 

Hoe gaat kitting in zijn werk?

Als producent of verpakker bekijk je samen met de verpakkingsspecialist wat de meest optimale verpakking voor je product is. Hierbij is het ook belangrijk goed te bekijken hoe jouw producten verzonden worden; gegroepeerd op een pallet of als colli met een koerierdienst. Op basis van deze analyse krijg je dan een voorstel welke verpakking het best bij jouw noden aansluit. Er wordt ook een selectie gemaakt welke materialen en onderdelen er gebruikt zullen worden om tot jouw eindverpakking te komen.

In een volgende stap wordt er gesproken over hoe je deze verpakking geleverd wenst te krijgen; afzonderlijk of als een kit. Indien je ervoor kiest om alles als een kit aangeleverd te krijgen, zal de verpakkingsleverancier alle onderdelen afzonderlijk laten produceren. Daarna zal hij de verschillende onderdelen opzetten en samenvoegen en als kit naar je verzenden.

 

Wat zijn de voordelen van kitting?

Kitting heeft tal van voordelen, waarvan we er nu enkele aanhalen.

Het grootste voordeel van kitting is dat je je als bedrijf kan focussen op je core-business, namelijk het produceren van (eind)producten. Je elimineert de tijd van het opzetten van verpakkingen en het opleiden van personeel waardoor de output en dus de efficiëntie verhoogt.

Een tweede voordeel is de kwaliteit van je verpakking zelf. Doordat de verpakking reeds correct is opgezet, is er veel minder ruimte voor fouten bij het verpakken. Het enige wat de verpakkers nog moeten doen is het product in de verpakking leggen en sluiten. Het zou niet de eerste keer zijn dat men een bepaald onderdeel vergeet toe te voegen wat kan leiden tot schade tijdens het transport.

Een ander voordeel is dat men in vele gevallen meteen aan de productielijn kan verpakken, omdat de handling zeer beperkt is en er ook geen extra machines voor het verpakken aan te pas komen.

Het laatste voordeel van kitting: er hoeven minder externe partijen in je bedrijf/organisatie aanwezig te zijn. We denken hierbij aan bedrijven die veel gevoelige informatie/kennis in hun bezit hebben. Omdat dankzij kitting het verpakken zeer beperkt blijft, kan je dit door je eigen mensen laten uitvoeren en volledig integreren in het productieproces.

 

Kitting: wanneer niet?

Kitting is in veel situaties interessant, maar niet in elke. Wanneer het minder opportuun is, bekijken we nu.

 

Bij beperkte opslagcapaciteit

Een opgezette verpakking neemt tenslotte meer plaats in. Dit kun je oplossen door just in time delivery te implementeren in je toeleverketen. In dat geval stem je met je verpakkingsleverancier of 3PL (Third Party Logistics) af hoeveel stuks verpakking je op welke dag nodig hebt. Nauwkeurige forecasting en communicatie tussen alle partijen is hierbij wel cruciaal.

Voor je verpakkingsleverancier is het belangrijk om te weten wanneer je welk volume nodig hebt. Deze moet namelijk voorraad houden om te kunnen anticiperen op je uitvraag. Neem je gemiddeld 200 stuks verpakking af, maar schaal je volgende week op naar 800, dan geeft dat logistieke problemen. Stock-overeenkomsten en raamcontracten zijn hierdoor gebruikelijk.

 

Bij drukte

Een ander bezwaar is drukte van chauffeurs, of drukte in het magazijn/rondom de productielocatie. Een oplossing is wisselen naar een nachtshift. De chauffeur haalt de verpakking(smaterialen) ‘s middags op bij de verpakkingsleverancier en levert vroeg in de ochtend, waardoor je logistiek niet extra wordt belast tijdens de piekuren.

 

Bij transport(kosten)

Het bezwaar rondom transport is vooral gerelateerd aan kosten. Opgezette dozen nemen nu eenmaal meer ruimte in. Gevolg: de transportkost per verpakking stijgt. De afstand moet ook haalbaar zijn — je productielocatie of magazijn moet niet verder dan een uur rijden zijn voor de verpakkingsleverancier of logistiek partner.

Ondanks deze bezwaren kunnen wij wel zeggen: de ervaring leert dat de totale kosten eigenlijk altijd afnemen als je kitting of een andere, slimme verpakkingsoplossing inzet.

 

Is kitting iets voor mijn organisatie?

Je zult zelf moeten uitrekenen of kitting financieel rendabel is voor je organisatie. Dit doe je door kosten en baten tegen elkaar af te zetten: hoeveel bespaar je met kitting, en hoeveel betaal je meer aan transport of andere variabelen?

Het berekenen van kosten en baten is hoe dan ook het uitgangspunt bij het overwegen van een service als kitting. Een financiële analyse gaat uitwijzen of deze rendabel is.

Mijn advies is dan ook om verpakkingen holistisch te benaderen. Staar je niet blind op enkel de verpakkingsmateriaalkosten maar neem alle aspecten van je verpakkingsoplossing mee als je op structurele wijze kosten wil besparen binnen je logistieke proces.

Bij Nefab kunnen we je daarbij helpen met een verpakkingsanalyse — de Packaging Audit. Je gaat dan vrijblijvend met een verpakkingsspecialist in gesprek om je verpakkingsoplossing onder de loep te nemen.

De uitkomst van de audit: een advies voor het verbeteren van je verpakkingsoplossing met een kostenbesparing als resultaat.

Neem eens contact met ons op voor zo’n vrijblijvende Packaging Audit, en ontdek hoe je je verpakking verbetert en je kosten verlaagt.

 

Gratis Packaging Audit

 

 

Topics: kitting

Gepubliceerd door Sebastiaan Thuysbaert op 9 november 2017