Gevaarlijke goederen: wat gebeurt er wanneer je de verkeerde verpakking gebruikt?

Wanneer je gevaarlijke goederen produceert en vervoert, dan is vlot en veilig transport dat voldoet aan de voorschriften van essentieel belang. Om dit proces vlot te laten verlopen, is het selecteren van het juiste verpakkingsmateriaal cruciaal. In dit artikel leg ik uit wat er kan gebeuren wanneer je de verkeerde verpakking gebruikt voor transport en hoe je verpakkingsleverancier je kan helpen dit soort problemen te voorkomen. Lees verder voor meer informatie.

RePak TC.png

Wat kan er gebeuren wanneer je het verkeerde verpakkingsmateriaal kiest voor gevaarlijke goederen?

Als een producent van gevaarlijke goederen dien je te zorgen voor veilig transport en ben je verantwoordelijk voor situaties die ontstaan tijdens het transport. Van het voorbereiden van de juiste documentatie en het markeren van de boxen, tot het kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal om veiligheid te garanderen: het is jouw verantwoordelijkheid te voldoen aan de voorschriften en te zorgen voor veilig vervoer.

In het geval van een ongeluk zal jouw organisatie namelijk verantwoordelijk gesteld worden, dus het is van belang dat je de juiste verpakking kiest. Laten we eens beschrijven wat er kan gebeuren wanneer je het verkeerde verpakkingsmateriaal gebruikt.

Lithium-ion batterijen kunnen tijdens transport bijvoorbeeld vlam vatten. Wanneer je de batterijen vervoert per vliegtuig kan dit ernstige gevolgen hebben. In dit geval is het van belang dat je brandwerend verpakkingsmateriaal kiest dat de vlammen absorbeert. Doe je dit namelijk niet, dan zullen de vlammen zich verspreiden met wellicht een fatale afloop tot gevolg.

Nu mogen beschadigde lithium-ion batterijen niet eens getransporteerd worden per vliegtuig. Maar ook wanneer je ze vervoert per schip of in een vrachtwagen is het belangrijk dat je gebruik maakt van brandwerende verpakkingen. Bij het selecteren van het juiste verpakkingsmateriaal zul je alle hulp van je verpakkingsleverancier nodig hebben, dus wees er zeker van dat je met de juiste leverancier werkt. 

Wat kan gebeuren wanneer je het verkeerde transportmiddel kiest voor gevaarlijke goederen? 

Aerospace_webb.jpg

 

Een goed voorbeeld is het verhaal van een bedrijf dat inkt voor printers produceert. Zij besloten hun flessen met inkt per vliegtuig te vervoeren. Tijdens de vlucht kon een aantal flessen de druk niet aan waardoor er barsten ontstonden en de flessen begonnen te lekken. Hierdoor druppelde de inkt op de vloer van het vliegtuig en kwam het zo ook in andere compartimenten terecht.

Uiteindelijk moest een groot gedeelte van het vliegtuig worden ontruimd, onderzocht en ontsmet. Je kunt je vast wel voorstellen dat de kosten in zo’n geval ontzettend hoog oplopen. Hoe hadden ze deze ongelukkige gebeurtenis kunnen voorkomen? Waarschijnlijk door samen te werken met de juiste verpakkingsleverancier. 

Hoe de juiste verpakkingsleverancier je kan helpen ongewenste situaties te voorkomen

“Waarom?”, vraag je je misschien af. “Zou een andere leverancier wel in staat zijn geweest een verpakking te ontwerpen waarbij de flessen niet zouden zijn gebarsten?” Waarschijnlijk wel. Bovendien zou een andere leverancier de organisatie erop gewezen hebben dat je flessen inkt sowieso niet mag vervoeren per vliegtuig. De flessen zijn namelijk niet geschikt voor dit type transport.

Het is een groot voordeel wanneer jouw leverancier op de hoogte is van dit soort zaken en je daarover kan informeren. Daarom geloven wij dat het kiezen van een goed geïnformeerde verpakkingsleverancier essentieel is voor het verzorgen van veilig transport. 

Het verpakken van gevaarlijke goederen in de praktijk

Werk je zelf ook met gevaarlijke goederen? En loopt het transport van deze goederen nog niet altijd helemaal gesmeerd? Dan is het hoog tijd om je verpakkingssysteem eens onder de loep te nemen. Misschien verpak je niet goed genoeg of wellicht gebruik je het verkeerde verpakkingsmateriaal.

Een gesprek met een verpakkingsspecialist kan je in dat geval vooruit helpen. Samen met een specialist ga je in zo’n gesprek kijken hoe je verpakkingskosten kunt reduceren, schade kunt voorkomen en je verpakking af kunt stemmen op je opslag- en transportcapaciteit.

Benieuwd waar er binnen jouw organisatie verbeterpunten liggen? Vraag dan hier een gratis Packaging Audit aan. 

 

Topics: transportschade, gevaarlijke goederen, gevaarlijke stoffen transport, verpakkingsleverancier, veilig transport, verpakkingsmateriaal, gevaarlijke stoffen, gevaarlijke stoffen vervoer

Gepubliceerd door Uwe Rottenberg op 9 januari 2018