Reduceer transportschade en transportkosten met kantelindicatoren

We zijn allemaal wel bekend met de hardhandigheid tijdens het in- en uitladen van bagage of goederen op een vliegveld. Ook de onvoorzichtige handelingen van koeriers en transporteurs zijn ons helaas niet vreemd. Zeker als je gevoelige producten vervoert, is een ruwe manier van in- en uitladen en vervoeren niet wenselijk.

Niemand zit te wachten op schade en al helemaal niet op de bijbehorende administratie en kosten. Gelukkig zijn er middelen om schade en onwenselijke bijkomstigheden drastisch terug te brengen. Eén van die middelen is een schade indicator. Ik beschrijf deze in dit blog, dus lees vooral verder!

Transportschade: wat kun je doen?

Om schade tijdens het transport terug te brengen, kun je werken met schade indicatoren. Er zijn twee types indicatoren die je kunt gebruiken:

  1. Kantelindicatoren 
  2. Schokindicatoren

In deze blog licht ik kantelindicatoren toe. Ik beschrijf welke toepassingen kantelindicatoren hebben en waar je op moet letten bij het gebruik.

De uitleg over schokindicatoren geef ik in het volgende blog. Als je graag een update ontvangt wanneer nieuwe artikelen — zoals het artikel over schokindicatoren — online staan, schrijf je dan in voor onze blog updates rechts bovenaan deze pagina.

Kantelindicatoren uitgelegd

Kantelindicatoren zijn labels die de kanteling van je product en verpakking aangeven. Ze worden vaak in een Engelse term uitgedrukt: tilt indicators. Tilt indicators kun je bevestigen op je verpakking. Hoofdzakelijk komen ze voor in 2 types;

  1. Een kantelindicator die aangeeft dat je product gekanteld is. Hoe roder de indicator, hoe meer kanteling er is geweest.
  2. Een kantelindicator die aangeeft hoeveel (graden) je product gekanteld is. Spreekt voor zich denk ik.

tiltwatch---datablad_pdf.jpg

Afbeelding 1: voorbeeld van een kantelindicator die aangeeft dat je product gekanteld is.

Kantelindicatoren worden vanzelfsprekend toegepast bij producten waar kantelingen ongewenst zijn. Denk bijvoorbeeld aan producten met vloeistoffen, zoals koelers, airco’s of batterijen (met batterijzuur). Ook bij elektronische producten zoals netwerkapparatuur zijn kantelingen niet gewenst: onderdelen kunnen verschuiven of los raken, waardoor de functionaliteit van het product verloren gaat.

Het voordeel van een kantelindicator is dat handlers voorzichter met je goederen omgaan als ze het label zien. Dat heeft voor een deel ook zeker met aansprakelijkheid te maken. Natuurlijk zijn er ook transporteurs en operators die van nature wel gedegen met spullen omgaan en bij aanwezigheid van de indicator nog voorzichtiger te werk gaan.

Verder leent een indicator zich ook perfect om uit te vinden waar in het logistieke proces je schade oploopt. Breng je het label aan voordat je product het transport ingaat en ziet de indicator rood na vervoer, dan weet je dat tijdens dat proces de kantelingen en mogelijke schade plaatsvinden.

tiltwatch---datablad_pdf-1.jpg

Afbeelding 2: toepassing van een kantelindicator op een houten verpakking

 

Kantelindicatoren: goed om te weten..

Bij een kantelindicator is het trouwens belangrijk dat de aanwezigheid ervan ook op de pakbon staat. De ontvanger van de goederen moet namelijk weten dat hij de indicatoren moet controleren.

Daarnaast kun je ook nog werken met herleidbare kantelindicatoren, door er een serienummer of bedrijfslogo aan te koppelen. Dit verbetert de traceability van je product. Bovendien is het moeilijker voor fraudeurs — ja, helaas heb je die — om de tilt indicator te omzeilen (door deze te vervangen met een nieuw exemplaar na transport).

Tevens laat het label zien dat je je product serieus neemt, iets wat bijdraagt aan de merkidentiteit.

Resumerend kunnen we zeggen dat een (kantel)indicator een bijzonder effectieve manier is om productschade terug te dringen. Op het eerste oog lijkt het vooral een investering, maar vooral bij duurdere producten snij je vrijwel direct in de kosten. De terugverdientijd is bijzonder kort, weet ik uit ervaring.

Over schade gesproken: weet jij eigenlijk hoe goed je producten beschermd zijn? Denk je dat je verpakking voldoet? Of juist niet?

Het kan zelfs zo zijn dat je ‘oververpakt’, waardoor je onnodige kosten maakt. Als je erachter wil komen of je verpakkingsoplossing optimaal is ingericht voor schadebeperking — zodat je niet teveel of te weinig verpakking gebruikt, maar exact genoeg — raad ik je aan om onze gratis Schade Benchmark te doen. In de benchmark beantwoord je 10 korte vragen, waarna je direct een goede indicatie van je niveau van bescherming hebt! Doe hier de gratis Schade Benchmark:


Get free advice

 

Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

Topics: transportschade, tilt indicators, transportkosten, kantelindicatoren

Gepubliceerd door Paul van den Bunt op 8 augustus 2017