Vraag je verpakkingsleverancier hoe hij verpakkingen voor het buitenland test

Ondanks de toenemende mate van reshoring, produceert een aanzienlijk aantal bedrijven in West-Europa en de Verenigde Staten nog steeds in Oost-Europa of Azië. In mijn vorige blog beschreef ik al waarom een verpakking voor een product dat in het buitenland wordt geproduceerd, extra aandacht nodig heeft. Die extra aandacht is niet alleen cruciaal bij het ontwikkelen van de verpakking, maar ook voor het testen van die verpakking.

In deze blog gaan we in op het testen van verpakkingen voor productie in het buitenland. Ik beschrijf tegen welke uitdagingen je kunt aanlopen en welke vragen je aan je verpakkingsleverancier kunt stellen, om uit te vinden hoe hij met deze uitdaging omgaat.

Het is aan te raden om je verpakkingsleverancier te vragen hoe hij met deze verschillen omgaat. Ik licht de verschillen toe en vertel je hoe je de vragen aan je verpakkingsleverancier het beste kunt formuleren. Zo kan je werken naar een zo (kosten)efficiënt mogelijke verpakkingsoplossing — en dus productieketen.   


nefab-verpakking-testen-china.jpg

Afbeelding 1: Het testen van verpakkingen in China


Verpakkingen (testen) in het buitenland: waar moet je op letten?

Als je een product ontwikkelt op eigen bodem, maar de massaproductie van dit product in bijvoorbeeld China laat uitvoeren, heeft dat gevolgen voor de verpakking. De verpakking zal door je verpakkingsleverancier vaak ook op eigen bodem ontwikkeld worden. Als de massaproductie van je product in het buitenland is gestart, vindt de productie van de bijbehorende verpakking idealiter ook in dat land plaats. Anders zou je de verpakking moeten vervoeren naar het land van bestemming, wat niet efficiënt is.

Er vindt dus een overdracht van het verpakkingsontwerp plaats, tussen het ontwikkelcentrum op eigen bodem en het plaatselijke productiecentrum. Deze overdracht moet naadloos zijn, maar is dat vaak niet. In de overdracht ontstaan nogal eens afwijkingen tussen het originele ontwerp en hetgeen in het buitenland wordt gemaakt; meestal omdat er geen gestandaardiseerd ontwikkelproces is of omdat er andere standaarden zijn voor de diverse materiaalsoorten. Daarom is het testen van je verpakking in het buitenland zo belangrijk.

Om erachter te komen of je verpakkingsleverancier goed met het produceren en testen van de verpakking omgaat, kun je hem onderstaande vragen stellen.

Zegt u eens...

  • Beschikken jullie over een lokaal productiecentrum in het land van bestemming?
  • Kan ik er vanuit gaan dat de verpakking die op eigen bodem is ontwikkeld correct wordt overgenomen door het lokale productiecentrum?
  • Hoe borgen jullie een correcte overdracht? Hoe ziet dat proces eruit?
  • Hebben jullie een globaal gestandaardiseerd test- en ontwikkelproces?
  • Is vooral de final release test in het buitenland volgens dezelfde standaard opgebouwd?
  • Hoe ziet het testproces er uit? Kunnen jullie dit tot in detail laten zien of beschrijven?
  • Beschikken jullie over gecertificeerde testlabs in het buitenland?
  • Kunnen jullie aantonen dat deze testlabs gecertificeerd zijn?  


verpakking-testen-nefab.jpg

Afbeelding 2: Een gecertificeerd testlab van Nefab in beeld

De final release test: cruciaal

Vooral een final release test, die volgens exact dezelfde parameters de kwaliteit van je verpakking test, is cruciaal. Zo weet je namelijk dat de vereiste kwaliteitsstandaard wordt nageleefd in het buitenland. Ik adviseer je daarom om je verpakkingsleverancier nadrukkelijk naar de final release test te vragen.

De final release test is überhaupt een interessant onderwerp om verder toe te lichten, iets wat ik in een toekomstige blog zal gaan doen. Als je het interessant vindt om onze blog in de gaten te houden, kun je je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven, zodat je een e-mail notificatie ontvangt zodra een nieuw artikel online komt.

Voor nu kun je wellicht alvast nadenken over de verpakkingsoplossing die je momenteel in gebruik hebt, vooral als je in het buitenland produceert. Ben je benieuwd hoe je verpakkingsoplossing efficiënter kan, of welke vragen je nog meer kunt stellen aan je verpakkingsleverancier? Dan is onze gratis Packaging Audit interessant voor jou. In de audit neem je, samen met een verpakkingsexpert van Nefab, je totale verpakkingsoplossing onder de loep, zodat je uiteindelijk de kosten van je productieketen gaat verminderen. Vraag de gratis Packaging Audit hier vrijblijvend aan:
 

Gratis Packaging Audit

  

Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

Topics: testen

Gepubliceerd door David Nowak op 27 juni 2017