Zo beïnvloedt verpakking je logistieke proces

 

De verpakking die je gebruikt, heeft een directe invloed op je logistieke proces - wellicht nog meer dan je zou denken. In deze blog lichten we daarom 6 effecten van verpakking op je logistieke proces toe. We beschrijven ook hoe je als organisatie verbeteringen kunt doorvoeren op verpakkingsgebied, om zodoende logistiek efficiënter te worden en kosten te besparen.

 

1. Inkomende goederen

We beginnen bij inkomende goederen. De manier waarop deze verpakt zijn, heeft een grote invloed op je logistieke proces. Zitten je producten bijvoorbeeld in losse verpakkingen, die weer in een ‘bulk’ verpakking zitten, dan is dit inefficiënt. In het magazijn dienen de losse verpakkingen te worden uitgepakt en verplaatst. Voor het uit en herverpakken van je producten tel je manuren, die je uiteraard tot een minimum wil beperken. Ook nemen de losse verpakkingen meer opslagruimte in beslag.


Een optimaal proces is een direct-to-line proces, waar de producten of componenten direct vanuit de verpakkingen naar de productielijn gaan. Zo hoeven deze niet eerst te worden verplaatst naar het magazijn,  om daar vervolgens te worden opgeslagen. Wil je efficiënter met inkomende goederen omgaan, dan is het aan te raden de verpakking zo te laten aanleveren dat deze het direct-to-line proces faciliteert.

 

2. Verplaatsen van goederen

Het minimaliseren van ingezette manuren geldt ook voor het verplaatsen van je producten in het magazijn. Denk aan de efficiëntie van een heftruckchauffeur: hoe vaak rijdt deze op en neer om producten te verplaatsen? Als je verpakkingen gebruikt die niet stapelbaar zijn, zal de heftruckchauffeur de producten één voor één moeten verplaatsen.

 

3. Opslag in het magazijn

Niet-stapelbare verpakkingen brengen ons bij het volgende punt: opslag in het magazijn. Als je verpakkingen niet gestapeld kunnen worden, nemen ze aanzienlijk meer kostbare vierkante meters in het magazijn in beslag. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die niet geoptimaliseerd zijn voor je racksysteem: deze komen allemaal op de grond te staan.  

 

4. Kwaliteit van de verpakking

De kwaliteit van de verpakkingen van je inkomende goederen is ook van wezenlijk belang. Als voorbeeld neem ik een distributeur van computers. Deze krijgt de computer uit bijvoorbeeld Taiwan aangeleverd. Zelf voegt hij nog accessoires, een handleiding en een garantieboekje toe. Als je verpakking van voldoende kwaliteit is en onbeschadigd geopend kan worden kan die na het toevoegen van items weer gesloten worden en aan de consument worden geleverd. Is dit niet het geval, dan dient de distributeur de producten uit te pakken en in een nieuwe verpakkingen te stoppen. Het resultaat: het investeren van manuren voor het herverpakken van de producten en het maken van kosten voor de nieuwe verpakking.

 

5. Type verpakkingen

Ook het type verpakking die je gebruikt, heeft invloed op je logistieke proces. We beschrijven een aantal types verpakkingen en de bijbehorende effecten.

 

Inklapbare verpakkingen 

Is je verpakking inklapbaar wanneer deze geen producten bevat, dan levert dit veel ruimtebesparing op in het transport. Als je 20 inkomende verpakkingen krijgt, kun je er misschien wel 60 terugsturen, wat resulteert in een lagere kostprijs per getransporteerd item.

 

Herbruikbare verpakkingen 

Het terugsturen van verpakkingen brengt ons bij het aanstippen van herbruikbare verpakkingen. Het kan zijn dat je verpakkingen inzet die éénmalig worden gebruikt en die vervolgens door je klant of jezelf worden weggegooid. Op het eerste zicht lijkt dat wellicht ook de meest goedkope oplossing.

 

Een verpakking die je kunt hergebruiken voor transport is namelijk aanzienlijk duurder. Als je een wegwerpverpakking van €1 gebruikt, lijkt dat een begrijpelijke keuze; een herbruikbare verpakking kan bijvoorbeeld wel €10 kosten. Maar kwalitatieve herbruikbare verpakkingen gaan soms tot wel 15 cycli mee! Het is dus aan te raden om deze opties naast elkaar te leggen en de rekensom te maken. Is je herbruikbare verpakking kwalitatief genoeg, dan zal deze altijd kostenefficiënter zijn dan one-way packaging.


Een bezwaar dat je mogelijk zult hebben: de logistieke kosten om de herbruikbare verpakkingen terug op locatie te krijgen. Een goed argument hoor! Maar heb je ook al gedacht aan de kosten die verbonden zijn aan het deponeren van je gebruikte verpakkingen?

 

6. Verpakking met gestandaardiseerde maten

Als bedrijf doe je er goed aan uniforme verpakkingen met gestandaardiseerde maten te kiezen voor je producten, zodat je efficiënt met opslag en transport kunt omgaan.

Een voorbeeld: waarschijnlijk betaal je bij je logistieke partner per vrachtwagen (of ander transportmiddel). Je kunt er dus voor kiezen om je standaardmaten af te stemmen op het transportmiddel. Zo optimaliseer je de transportcapaciteit en dit helpt je een hoge efficiëntie in je gehele logistieke proces te realiseren.

 

Extra voordeel van verpakking met gestandaardiseerde maten

 

Bedien je als leverancier of distributeur verschillende klanten, dan kan een gestandaardiseerd formaat van verpakkingen extra voordelen opleveren. Als je met deze klanten gestandaardiseerde formaten overeenkomt, maakt het niet uit naar welke partij je producten verstuurt  — je gebruikt altijd dezelfde verpakking. Je maakt zo gebruik van een zogeheten packaging pool. Het gevolg: omdat je niet voor elke partij afzonderlijke, speciale verpakkingen gebruikt, realiseer je een besparing.

Hopelijk heeft dit artikel je een duidelijk beeld gegeven van de invloed van verpakking op je logistieke proces en de potentiële kostenbesparingen die je kunt realiseren. Wat ik nog wil meegeven: het is verstandig om je verpakking -en het logistieke proces an sich- holistisch te benaderen. Door alle aspecten van je verpakkingsoplossing te analyseren, kun je structureel efficiënter worden. Lijkt het je interessant om je totale verpakkingsoplossing onder de loep te nemen zodat je de kosten van je productieketen kunt verminderen? Dan is onze Packaging Audit waarschijnlijk van waarde voor je. Je kunt deze hier vrijblijvend aanvragen.


Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

 

Gratis Packaging Audit

Gepubliceerd door Mitesh Chotai op 26 april 2017