3 manieren om transportschade te voorkomen met ladingzekering

Al je werkzaamheden hebben maar één doel: dat producten zonder schade — en tegen zo laag mogelijke kosten — op de plek van bestemming aankomen. Om dat te realiseren wil je de producten optimaal beschermen om zo transportschade te beperken. Het goed zekeren van lading is daarbij cruciaal. Ladingzekering is van toepassing op 3 verschillende niveaus: productniveau, palletniveau en laadniveau. In deze blog geef ik per niveau enkele voorbeelden hoe je een lading zo goed mogelijk kunt vastzetten. Lees dus vooral verder!

 

Ladingzekering op productniveau

Het goed vastzetten van een lading begint al op productniveau het zo goed mogelijk zekeren van het product in de verpakking zelf. Hier zijn verschillende, effectieve oplossingen voor. Deze oplossingen zijn afhankelijk van het type product, de waarde van het product, en het soort verpakking die je gebruikt. We lichten enkele oplossingen uit om je een idee te geven van de mogelijkheden. 

 1. Paper pads

De kans is groot dat je al gebruik maakt van opvulmateriaal om je producten te beschermen tijdens transport, zoals bijvoorbeeld PU schuim. Een andere optie is opvulmateriaal van papier en dan met name paper pads: opvulmateriaal van papier in specifieke vormen. Ze dienen als opvulling van de lege ruimte in een doos en als beschermmateriaal voor producten in de doos. Paper pads zijn ideaal opvulmateriaal voor je verpakkingen.  

2. Fixatiepunten

Een andere manier om productverschuiving in de verpakking en daarmee mogelijke transportschade te voorkomen zijn fixatiepunten. Dit zijn punten die je in een doos of kist installeert en waaraan je het product vervolgens vastzet. 

Er zijn ook nog andere oplossingen beschikbaar, zoals foam inserts, honingraat, etc. Bij het selecteren van de meest passende oplossing staat zoals gezegd je product en de verpakking centraal — baseer je keuze voor ladingzekering altijd op deze variabelen.

 

Lading vastzetten op palletniveau

Welke oplossing het meest geschikt is voor het vastzetten van je lading op palletniveau, hangt af van wat er op de pallet staat. Wel heb je altijd te maken met één vereiste: alle materialen die je gebruikt voor ladingzekering moeten voldoen aan de wetgeving ladingzekering.

 

1. Antislip materialen

Er zijn verschillende materialen die voorkomen dat producten op de pallet — of de pallet zelf gaan schuiven: 

  • Antislip foam: een goede oplossing voor het vervoer van Bigbags of papierrollen. Je plaatst dan een antislipgecoate schuimmat tussen Bigbags of dozen en de pallet. Een dergelijke schuimmat is beschikbaar in verschillende densiteiten.
  • Antislip rubber: wordt meestal gebruikt tussen pallet en laadvloer om te voorkomen dat de pallet gaat schuiven.
  • Antislip papier: voorkomt dat dozen op elkaar of op de pallet gaan schuiven. Antislip papier is dubbelzijdig gecoat, beschikbaar in verschillende grammages en breed toepasbaar.
  • Antislip folie: wordt vaak gebruikt op rol en is gemakkelijk te implementeren op een automatische verpakkingslijn. 

In de wetgeving ladingzekering is een wrijvingscoëfficient van 0,6 μ gedefinieerd voor antislipmaterialen. Bovenstaande materialen voldoen allen (minimaal) aan de wrijvingscoëfficient van 0,6 μ.

2. Beschermhoeken

Wanneer je een pallet hebt met tien lagen dozen op elkaar, dan is het slim om de lading te stabiliseren dit kan met beschermhoeken of voetprofielen. Dit doe je door op de vier hoeken van de pallet een profiel van gelamineerd karton te plaatsen. Dit materiaal is beschikbaar tot een dikte van 10 millimeter, met vleugels tot 10 centimeter en een lengte tot 3 meter. In een vochtige omgeving kan gebruik gemaakt worden van PE gecoate profielen. 

Beschermhoeken dienen niet alleen voor het stabiliseren van de lading, maar ook om de hoeken van ladingseenheden te beschermenvooral tegen beschadigingen die de spanning van spanbanden en omsnoeringen kunnen veroorzaken. Beschermhoeken zijn beschikbaar in verschillende materialen kunststof, karton of metaal afhankelijk van hoe zwaar de belasting is en de omsnoeringsmaterialen die gebruikt worden.

3. Omsnoering of wikkelfolie

Het laatste voorbeeld om ladingen op palletniveau vast te zetten is waarschijnlijk ook de meest bekende: omsnoering door middel van polypropyleen banden, metalen, geweven of hotmelt straps of wikkelfolie. Welke optie in jouw geval het meest geschikt is, hangt wederom af van het product dat je wilt vervoeren.

 

Ladingzekering op laadniveau 

Het laatste aspect dat van belang is bij het zo veilig mogelijk transporteren van producten is het zekeren van de lading op laadniveau. Hierbij speelt het type transport een grote rol: vervoer je de goederen via vrachtwagen, zee, trein, of vliegtuig? Het type oplossing is altijd gebaseerd op de verpakkings- en transportkeuze. We noemen nu enkele veelvoorkomende oplossingen en beschrijven voor welk transporttype zij geschikt zijn, zodat je een idee krijgt waar je aan moet denken bij het zekeren op laadniveau. 

1. Antislipmatten (rubber)

Voor een goede ladingzekering zijn antislipmatten een onmisbaar onderdeel. Ze dienen om de wrijving tussen de ladingseenheid (een pallet, IBC, kist, etc. ) en de ladingdrager (de laadvloer) dusdanig te vergroten zodat deze niet meer schuift. Volgens de Europese norm voor vervoer op de weg, EN 12195, moet de wrijvingscoëfficient tussen lading en laadvloer minstens 0,6µ zijn. Antislipmatten worden het meest gebruikt in vrachtwagens, maar ook in zeecontainers en treintransport.

2. Stuwkussens

Voor het vastzetten van ladingen in zeecontainers zijn stuwkussens een zeer efficiënte oplossing. Je vult immers de ruimte tussen de pallets in de container op en voorkomt dat de lading kan omvallen of schuiven. Betere stuwkussens in de markt bestaan uit een gecoëxstrudeerde folie van 3 lagen, met daarover 1, 2 of 3 lagen sterk en elastisch kraftpapier. Deze lagen passen perfect op elkaar, wat de kussens bijzonder krachtig en efficiënt maakt. Het gebruik van de kussens is snel en gebruiksvriendelijk.

3. Lashingbanden

Voor sommige ladingen zijn stuwkussens niet voldoende om producten veilig per zeecontainer te vervoeren. In dit geval zijn ook lashingbanden noodzakelijk. Een lashingband is een geweven polyesterband. Er bestaan lashingbanden van verschillende breeksterktes en breedtes, afhankelijk van de lading en de kracht die ze moeten kunnen weerstaan. Eindloze lashing wordt het meest gebruikt. Afhankelijk van het type (breedte) wordt dit geleverd in zakken van 150 tot 250 meter. Het opspannnen gebeurt door middel van een speciale opspantool en gesp. 

Naast de standaard lashingbanden zijn easy lashing sets ook een mogelijkheid. Deze oplossing is een stuk sneller gerealiseerd (1 tot 2 minuten) dan standaard lashing (15 minuten). De easylashset bestaat uit 2 verticale banden met klephaken op de uiteinden, met daarop 2 horizontale banden vast gestikt. De verticale banden klik je met de klephaken in 4 containerogen op de hoeken vast. Met het opspanmechanisme en gesp span je de 2 horizontale banden op, waardoor zich als het ware een net vormt waardoor de lading niet meer kan verschuiven.

4. Spanbanden

Voor het vastzetten van pallets in een vrachtwagen zijn spanbanden uitermate geschikt, mits ze voldoen aan de EN1295-2 norm. Ze worden gebruikt om een lading zowel horizontaal als verticaal vast te zetten, waarbij gebruikt wordt gemaakt van het principe van krachtsluiting. Goederen worden zo vastgezet dat de wrijving zo groot is dat ze niet meer kunnen schuiven. De breeksterkte van de spanband en de voorspankracht van de ratel zijn bepalend voor de kracht op de spanband, die vervolgens op de lading wordt overgebracht.

 

Weet jij hoe goed je producten beschermd zijn? 

Er is een zeer uitgebreid scala aan oplossingen en mogelijkheden om een optimale ladingzekering te realiseren. Maar weet je eigenlijk hoe goed je producten beschermd zijn? Denk je dat je verpakking voldoet? Of juist niet? 

Als je erachter wil komen of je verpakkingsoplossing optimaal is ingericht voor schadebeperking zodat je niet te veel of te weinig verpakking gebruikt, maar exact genoegraad ik je aan om onze gratis Schade Benchmark te doen. In de benchmark beantwoord je 10 korte vragen, waarna je direct een goede indicatie van je niveau van bescherming hebt! Doe hier de gratis Schade Benchmark:

Get free advice


 

Topics: ladingzekering

Gepubliceerd door Ivan Macours op 28 september 2017