Zo kom je erachter of herbruikbare verpakkingen rendabel zijn voor jouw bedrijf

Een veelgemaakte keuze bij het transporteren van producten of onderdelen is een éénmalige verpakking, ook wel een wegwerpverpakking genoemd. De keuze voor een éénmalige verpakking lijkt op het eerste zicht logisch: de kosten zijn laag en de verpakking kan op het eindpunt worden weggegooid. Er bestaat echter een alternatief voor wegwerpverpakkingen: herbruikbare verpakkingen.

Naast het vanzelfsprekende, gunstige effect op het milieu, kan je met herbruikbare verpakkingen ook de kosten van je productieketen verlagen. Om erachter te komen of herbruikbare verpakkingen rendabel zullen zijn voor jouw organisatie, is het aan te raden een verpakkingsanalyse te doen. In deze blog neem ik je mee in zo’n verpakkingsanalyse. Maar eerst bespreken we hoe herbruikbare verpakkingen jouw organisatie efficiënter kunnen maken.

Waarom herbruikbare verpakkingen?


1. Milieu (en het verminderen van afvalkosten)

Aan het eind van een transport moet je verpakking weggegooid en gerecycleerd worden. Om dit proces te illustreren, gebruiken we bij Nefab altijd de volgende zin: Fill it, shit it, scrap it. Bedenk je nu eens dat je verpakking ook opnieuw gebruikt had kunnen worden: elke keer dat je een verpakking opnieuw gebruikt, voorkom je afval(verwerking) en dus kosten.

De winst voor je organisatie en het milieu zit hem niet alleen in het verminderen van afval, maar ook in het verminderen van CO2 productie tijdens het produceren van de verpakking. Duurzaam ondernemen is wenselijk, dus ook daarom is een herbruikbare verpakking het overwegen waard.  

2. Productbescherming  

Herbruikbare verpakkingen zijn ontworpen om langer mee te gaan en daarom gemaakt van robuust materiaal. In plaats van karton worden herbruikbare verpakkingen van bijvoorbeeld hout of staal gemaakt. Het gebruik van sterke materialen verbetert de bescherming van je product of onderdeel, waardoor je minder beschadigde items hebt na transport — een directe kostenbesparing.

3. Voldoen aan regulering

Na het uitpakken van items bij bijvoorbeeld de productielijn, geeft karton stof als residu. Bij productielijnen van bepaalde organisaties is dergelijk residu niet toegestaan, waardoor kartonnen verpakkingen niet aan de orde zijn. Deze bedrijven zullen het gebruik van andere verpakkingsmaterialen toejuichen.  

4. Gezondheid en veiligheid van werkers

Omdat een herbruikbare verpakking vaker ‘verwerkt’ dient te worden, voldoet deze aan bepaalde ergonomische richtlijnen. De verpakking moet een zekere hoogte, breedte en gewicht hebben om de gezondheid en veiligheid van werkers te garanderen. Deze richtlijnen hebben minder uitval van personeel — en dus kostenverlaging — als gevolg.

 

Nadelen van herbruikbare verpakkingen

Naast de directe voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan herbruikbare verpakkingen: een investering is noodzakelijk. Omdat een herbruikbare verpakking meerdere cycli mee dient te gaan — en daardoor kwalitatiever en duurzamer moet zijn — zijn de initiële kosten voor herbruikbare verpakkingen hoger.

Tevens dien je rekening te houden met de kosten voor het tracken van je herbruikbare verpakkingen. Het traceren van je verpakking is namelijk cruciaal als je herbruikbare verpakkingen rendabel wilt implementeren. Raakt een verpakking bijvoorbeeld tijdens de 3de cyclus verloren — terwijl deze 100 cycli mee had moeten gaan — dan is je investering voor niets geweest. Bij Nefab zeggen we altijd: a returnable packaging without control is very expensive one-way packaging.

Een implementatie van herbruikbare verpakkingen gaat dus gepaard met een initiële investering. Maar vaak is deze investering te rechtvaardigen; het gebruik van herbruikbare verpakkingen blijkt meestal rendabel op lange termijn. Om te ontdekken of deze winstgevendheid ook van toepassing zal zijn op jouw organisatie, is het aan te raden een analyse te maken. Ik leg je graag uit hoe een dergelijke verpakkingsanalyse in zijn werk gaat.

Het maken van een verpakkingsanalyse

Een verpakkingsanalyse wordt uitgevoerd op basis van 2 criteria. Het doel van de verpakkingsanalyse is het verzamelen van gegevens waarop de uiteindelijke financiële analyse gemaakt wordt: zal de investering rendabel zijn? Daarvoor willen we weten hoeveel cycli per jaar de herbruikbare verpakking zal doorlopen. Het aantal maximale cycli wordt direct duidelijk bij criterium 1:

Criterium 1: Levensduur van het product

De levensduur van een product bepaalt hoe vaak je een verpakking maximaal zal gebruiken. Stel je voor dat je onderdelen produceert. Eenzelfde model van een onderdeel produceer en transporteer je 6 jaar lang. Dit model vervoer je éénmaal per maand in je herbruikbare verpakking. Dat is dus 6 x 12 = maximaal 72 keer.

Als je met een éénmalige verpakking had gewerkt dan had je 72 keer een nieuwe verpakking moeten gebruiken, weggooien en recycleren. Een herbruikbare verpakking was waarschijnlijk kosteneffectiever geweest.

Criterium 2: Duur van de cyclus

Hoe langer de cyclus van een herbruikbare verpakking, hoe minder vaak je deze kunt inzetten voor transport. Hoe minder cycli je hebt, hoe minder rendabel je verpakking. Als je het inzetten van een herbruikbare verpakking financieel aantrekkelijker wil maken is het dus van belang de duur van een cyclus te verkorten.

  • De afstand van het transport heeft een grote invloed op de duur van de cyclus. Het kan best zijn dat herbruikbare verpakkingen voor vervoer naar Azië daarom niet rendabel zijn. Zoals gezegd moet dat blijken uit de financiële analyse die je uiteindelijk doet.  
  • Ook de tijd die gemoeid is met distributie en logistiek, beïnvloedt de duur van de cyclus. Hoe minder stappen en distributiepunten je in je logistieke proces hebt, hoe korter de duur van je cyclus. Het is aan te raden om dit proces zo efficiënt mogelijk te maken.

Met de uitkomst van de verpakkingsanalyse — het aantal cycli per jaar — kan je uiteindelijk de financiële analyse maken. Je bepaalt zo of de investering in herbruikbare verpakkingen rendabel zal zijn.

Ben je benieuwd naar een dergelijke financiële analyse? Of wil je graag hulp bij het maken van je verpakkingsanalyse? Dan is onze gratis Packaging Audit wellicht een waardevolle oplossing voor jou. In de audit neem je samen met een verpakkingspecialist van Nefab je totale verpakkingsoplossing onder de loep, zodat je uiteindelijk de kosten van je productieketen gaat verminderen. Vraag de gratis Packaging Audit hier aan:

 

Gratis Packaging Audit

Gepubliceerd door Peter Bjelovuk op 16 mei 2017