Zo help je jouw verpakkingsleverancier de optimale verpakking te ontwikkelen

Met een efficiënte verpakkingsoplossing kun je de totale logistieke kosten, en dus kosten van je productieketen, minimaliseren of reduceren. Om een zo efficiënt mogelijke verpakking te laten ontwikkelen, is het cruciaal dat je je verpakkingsleverancier zo specifiek mogelijk informeert over je product en bijhorende omstandigheden. In dit blog beschrijf ik daarom 5 variabelen die je zou moeten aanleveren bij je verpakkingsleverancier. Lees verder als je kosten wil besparen op verpakken, zonder in te boeten op kwaliteit en bescherming!

De 5 variabelen:

  1. Het type product
  2. De afmetingen en vorm van je product
  3. De bestemming van je product
  4. De opslag van je product
  5. Je logistieke proces

Tijd om specifiek te worden!

1) Het type product

Voor je verpakkingsleverancier is het cruciaal om te weten welk type product je maakt en dus wil vervoeren. Niet alleen om een efficiënte verpakking te ontwikkelen, maar ook om een verpakking te ontwikkelen die voldoet aan veiligheidseisen. Denk hierbij aan het vervoeren van gevaarlijke goederen. Als je bijvoorbeeld lithium-ion batterijen maakt en transporteert, heb je te maken met veiligheidseisen van de Verenigde Naties (VN).

 

lithium-ion-battery-packaging.png

Je verpakkingsleverancier zal een verpakkingsoplossing moeten ontwikkelen die voldoet aan deze veiligheidseisen. Zo moet een verpakking voor gevaarlijke goederen gecertificeerd zijn. Deze certificatie wordt uitgegeven door een national competent authority, zoals de VN het beschrijft. Daarvoor moet de verpakking een reeks testen ondergaan, onder andere het doorstaan van een val van een bepaalde hoogte. Je verpakkingsleverancier kan hierop inspelen door de verpakking zelf al op deze variabelen te testen voordat het certificeringsproces wordt doorlopen, om zodoende de kans op certificering te vergroten.

Belangrijk: als je gevaarlijke goederen maakt en vervoert, ben je zelf verantwoordelijk voor een veilig transport op basis van de veiligheidseisen van de VN. Natuurlijk kan je verpakkingsleverancier je hierin wel ondersteunen — daarom is het cruciaal om zo specifiek mogelijk te zijn over je product.

2) De afmetingen en vorm van je product

Allereerst is het essentieel dat je verpakkingsleverancier de afmetingen van je product kent, zodat de verpakking daarop afgestemd kan worden. Bij voorkeur werk je met je leverancier aan een standaard formaat verpakking, zodat deze in alle magazijnen ter wereld door vorkheftrucks geplaatst en verplaatst kan worden.

Soms is een standaard formaat echter niet mogelijk door een specifieke vorm van je product. Daarom is het specifiëren van de vorm van je product minstens zo belangrijk. Het kan ook zo zijn dat de buitenverpakking — het omhulsel, zoals een houten of metalen kist — wel in standaard formaat kan worden gebruikt, maar dat de specifieke vorm van je product een speciale binnenverpakking nodig heeft. Denk hierbij aan opvulmateriaal in specifieke vormen. Vervoer je bijvoorbeeld een kwetsbaar auto-onderdeel, dan is opvulmateriaal met een hoog absorptievermogen wenselijk, zoals papieren padding in kruis/stervorm.

paper pad kruis en ster.png

De afmeting van je product is trouwens ook van belang voor transport. Je product en dus verpakking kan zodanig groot zijn, dat deze met een kraan in een container voor zeetransport moet worden gehesen. Voor een dergelijke verplaatsing zijn bepaalde materialen of verstevigingen wenselijk.

3) De bestemming van je product

Vervoer je producten naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, dan is het belangrijk dit aan je verpakkingsleverancier te laten weten. In Amerika staan ze er bijvoorbeeld bekend om nogal ruw met goederen om te gaan tijdens in- en uitladen. Wij adviseren dan ook altijd een iets stevigere verpakking voor transport buiten Europa, ook omdat je producten tijdens lucht- of zeetransport kunnen worden blootgesteld aan extremere omstandigheden.

Een ander voorbeeld: als je producten naar Australië vervoert, dien je rekening te houden met zeer strenge regelgeving. Vervoer je producten in een houten verpakking, zoals een plywood kist, dan moet dit hout behandeld zijn om het nestelen van larven te voorkomen, omdat deze het ecosysteem kunnen aantasten. Dergelijke maatregelen zijn onderdeel van internationale fytosanitaire regelgeving (ISMP 15). Goed voor je verpakkingsleverancier om te weten dus.

ExPak P wooden pallet.jpg

4) De opslag van je product

De omstandigheden rondom opslag zijn eveneens cruciaal om een geschikte verpakking te ontwikkelen. Waar gaat het product staan? Is dat buiten? Dan moet de verpakking daarvoor geschikt zijn.

Wordt je verpakking blootgesteld gesteld aan een hoge vochtigheidsgraad? Wat is de temperatuur van de omgeving waar de verpakking in komt te staan? Kan deze oplopen tot bijvoorbeeld -/+30 graden Celsius, dan moet daarvoor bescherming worden aangebracht. En wat is de duur van de opslag? Hoe lang wordt de verpakking aan deze omstandigheden blootgesteld?

Denk tevens ook aan hoogte of stapelen. Als bedacht is dat je 3 verpakkingen op elkaar stapelt omwille van kostenefficiëntie, dient je verpakkingsleverancier dat te weten. De verpakking zal namelijk sterker moeten zijn om te voorkomen dat de onderste laag in elkaar wordt gedrukt en je producten beschadigd geraken.

5) Je logistieke proces

Ten slotte speelt je logistieke proces een belangrijke rol in het soort verpakking dat je kiest. Produceer en transporteer je een model van een product een aantal jaar lang op dezelfde manier, dan heb je een terugkerende logistieke flow. Voor een dergelijke flow kan het efficiënter en dus voordeliger zijn om herbruikbare verpakkingen in te zetten, in plaats van eenmalige verpakkingen. In deze blog beschrijven we hoe je erachter komt of herbruikbare verpakkingen rendabel zijn voor jouw bedrijf en logistieke proces — lees het als je logistieke kosten wil besparen en tegelijkertijd verantwoord met het milieu wil omgaan! 

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om te besparen op logistieke kosten, zonder in te boeten op kwaliteit en bescherming. En hoe beter je je verpakkingsleverancier informeert, hoe beter deze je kan helpen in het ontwikkelen van een efficiënte en duurzame verpakking die je helpt bij het behalen van je besparingsdoel.  

Ben je benieuwd of — en hoe — jouw verpakkingsoplossing efficiënter kan, dan is onze gratis Packaging Audit interessant voor je. In de audit neem je samen met een verpakkingsspecialist van Nefab je totale verpakkingsoplossing onder de loep, zodat je uiteindelijk de kosten van je productieketen gaat verminderen. Lijkt het je wat? Vraag de gratis Packaging Audit hier dan vrijblijvend aan:

Gratis Packaging Audit

Voor nu veel verpakkingssucces gewenst!

Topics: Plywood vouwkisten, paper pads, lithium-ion battery, herbruikbare, logistiek

Gepubliceerd door Patrick Bergeret op 18 juli 2017